UNIVERSITATS

Deu anys d'ensenyament de català al món

Més de cent universitats arreu del món imparteixen classes de català. Proveir-los de bons docents és essencial per garantir una projecció correcta i un ensenyament adient de l’idioma. L’Institut Ramon Llull, la Xarxa Vives d’Universitats i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua col·laboren de fa deu anys per donar una bona formació al professorat que imparteix català.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Perquè una llengua tinga prestigi és imprescindible -entre moltes altres coses- la seua presència a l’acadèmia. Estar als centres universitaris és fonamental, per a un idioma, òbviament, però també per a la cultura que representa. Ho recordava aquest matí Adriana Puiggené, directora de l'Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramón Llull, amb motiu de la celebració dels deu anys de col·laboració entre aquesta institució i la Xarxa Vives d’Universitats i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Una col·laboració que ha consistit en donar formació al futur professorat que impartirà català a les universitats estrangeres. Es tracta d’un curs d’orientació professional que s’imparteix cada tercera setmana d’octubre, a cavall entre Morella i Vinaròs i que, com recordava aquest matí Pilar Safont, vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat de la Universitat Jaume I, “millora l’estatus sociolingüístic de la nostra llengua”.  

En aquests deu anys més de 350 titulats de 14 universitats s’han beneficiat d’aquest programa de formació anual. Durant aquest temps, hi han participat estudiants del País València (53%), de Catalunya (40%) i de les Illes Balears (7%). La majoria provinents de les universitats de València (37%), Barcelona (14%), Autònoma de Barcelona (10%), Jaume I (9%), Illes Balears (7%), Pompeu Fabra (7%) i d’Alacant (7%), si bé també han cursat el programa titulats de les universitats Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, de Girona, de Lleida, Politècnica de València i de Vic  i la Central de Catalunya.

 

Ariadna Puiggené (Institut Ramón Llull), Pilar Safont (UJI) i Verònica Cantó (Acadèmia Valenciana de la Llengua) 

Dels estudiants participants en el programa, 31 persones, la majoria dones (71%), han esdevingut docents de llengua catalana a universitats de 13 països. El curs ha resultat també ser una oportunitat per rebre formació d’alt nivell en metodologies, estratègies i recursos didàctics per a l'ensenyament del català de segones llengües. A més, el curs compta amb la participació de professorat especialitzat que imparteix o ha impartir docència a universitats tan diverses com la de Califòrnia Los Ángeles-UCLA; Hebrea de Jerusalem, Oxford, Cambridge, Manchester, Colònia, Lió, Hèlsinki, Torí, i Autònoma de Madrid, entre d’altres.

En l’actualitat més de 100 universitats d’arreu del món (en un rànquing que encapçalen Regne Unit, França, Alemanya i Estats Units) imparteixen català a les seues facultats. “Al món hi ha 7.000 llengües. Allò normal és ser multilingüe, per bé que l’anglès tinga un paper predominant. Però no n’hem d’oblidar la resta. L’urdú té més parlants que l’alemany; i el català en té més que el finlandès o el noruec”, ha recordat Safont. “Volem que hi haja un professorat a l’altura de la qualitat de les universitats que reclamen docents per impartir català”, afegeix Ariadna Puiggené.

En la roda de premsa celebrada aquest matí a Castelló per commemorar aquests aniversari, les representants de l’Institut Ramon Llull, la Xarxa Vives d’Universitats i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han volgut posar l’èmfasi en els beneficis que per a la projecció de l’idioma ha tingut l’entesa entre totes tres entitats. “Estem convençudes que aquest esforç conjunt paga la pena -segons Verònica Cantó, secretària de l’AVL-, que el curs s’ha de refermar, que s’ha de consolidar i tirar endavant. I anar a pel 20 aniversari”.

La desena edició del Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger se celebrarà del 18 al 20 d’octubre de 2019 a Vinaròs i Morella.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.