Romanitat

Una marrada cap a l'Alcora i Onda

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Alcora —que és la porta de l’Alcalatén— té uns vestigis romans d’interès. Hi ha empremtes d’aquesta època en les partides de Montmirà, la Pereta i, sobretot, a la de Santa, on existeixen vestigis d’un gran assentament rural d’època imperial al costat del camí dels Bandejats (que unia la zona prelitoral amb les terres altes de l’interior). A la partida de Santa també s’han trobat diverses làpides sepulcrals amb epígraf llatí. Algunes ja eren citades pel príncep Pius de Savoia al segle XVIII. També a Santa van ser trobades al 2004 unes termes romanes. Es tracta d’un jaciment especialment ric, amb els components habituals en aquesta mena d’instal·lacions: caldarium per als banys de vapor calent, tepidarium o sala temperada, el frigidarium o zona de banys freds, el forn, l’aljub i molts altres elements.

  Quan parlem de l’Alcora, però, ens ve de seguida al cap la porcellana. La primera referència ineludible és la dels comtes d’Aranda. Al segle XVIII aquests senyors feudals il·lustrats eren els amos de tota la comarca. Seguint els millors exemples europeus, hi van fundar la Real Fábrica de Loza y Porcelana (1727).

Fora d’això, la vila és fonamentalment agrícola fins als anys 60. A partir d’aquesta data la indústria ceràmica viu una expansió colossal, que ha provocat el paisatge fabril característic de l’Alcora, Onda i Vila-real. Les fàbriques de taulellets imperen arreu. Els productes d’aquestes fàbriques —i algunes de les seues marques— són apreciats internacionalment.

Baixem ara a Onda. El seu nucli antic és Conjunt Historicoartístic i Bé d’Interès Cultural des del 1967. A banda d’esglésies i ermites compta amb un imponent castell medieval, en perpètua restauració. I després hi ha la plaça de l’Almodí, amb unes interessantíssimes porxades gòtiques que Francesc Almela i Vives reputa com “la más evocadora de todo el reino”. Des de fa uns anys funciona al poble el Museu del Taulell Manolo Safont, en al·lusió al destacat ceramista local, amb més de vint mil peces de tot tipus.

A Onda, com a l’Alcora, hi ha importants vestigis romans. De fet, la ciutat era coneguda, en època imperial, com a Sepelaci. En aquells anys es va abandonar l’emplaçament original del poblament —a la zona del Torrelló— i es va preferir la del castell. Nombroses restes ceràmiques certifiquen aquest canvi, així com diverses inscripcions llatines recuperades.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.