Retorn a la Romanitat

D’Intibili a Lesera

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una via transversal començava a Intibili (la primera posta valenciana de la Via Augusta, a 27 milles romanes de Tortosa) i pujava per l’actual comarca dels Ports, en direcció a Contrebia (Bororrita, Saragossa). Aquell traçat, que coincidia en part amb l’actual carretera N-232, degué passar per la ciutat de Lesera (Forcall).

Aquesta última és una població que no supera en l’actualitat els 500 habitants. El nom fa referència a la seua ubicació en una vall excavada pels tres rius que hi conflueixen: el Bergantes, el Cantavella i el Calders. Està envoltada per quatre grans moles que dibuixen el paisatge muntanyenc del terme. 

  La vil·la té un grapat de referències monumentals i és coneguda per la santantonà en honor a sant Antoni Abad, un ritual paradoxalment pagà, amb els famosos dimonis.

  Però Forcall, per als nostres interessos, ofereix una atracció molt superior. Es tracta de la Moleta dels Frares o de Libori, un nucli de població iberoromà estratègic en les comunicacions entre el Mediterrani i la vall de l’Ebre. Està ubicat en un lloc de difícil accés, un estret i llarg altiplà que s’eleva a uns 900 metres d’altitud, amb parets perpendiculars que el converteixen en una fortalesa natural. Allà, els romans hi fundaren Lesera.

  Qui millor ho coneix és el professor Ferran Arasa. Es tracta de l’únic assentament romà de trets urbans conegut fins ara entre Saguntum i Dertosa (Tortosa). La seua localització sembla obeir a necessitats defensives i comunicatives alhora. En ser descoberta, al segle XIX, es va voler vincular amb la ciutat de Biscargis (que també s’havia identificat amb Morella), citada per Plini dins de la demarcació Tarraconense i per Ptolemeu entre els ilercavons.

  A la segona meitat del segle XX, la lectura d’una inscripció descoberta a Morella, segons la qual una localitat anomenada Lesera va dedicar una ara a Júpiter per la salvació de l’emperador Caracal·la, va afermar la seua identificació actual.

  L’accés al jaciment és possible pel costat de l’est, tot remuntant el barranc de la Menadella. Per ací degué pujar l’antiga via fent una gran ziga-zaga per salvar el pendent.  Tot i que la cinglera constitueix la millor defensa del lloc, se n’han conservat trams de muralla (amb una llargària de 70 metres), així com altres construccions: entre més, un llarg mur fet amb paredat d’opus caementicium i opus uitattum

  La relativa proximitat d’aquesta ciutat antiga a la costa permet precisar la delimitació d’altres unitats administratives i la seua inclusió en la demarcació Tarraconense. Els nuclis urbans més pròxims, en aquest sentit, eren Alcanyís i Hinojosa del Jarque, a l’Aragó. 

  Molt a prop de la Moleta dels Frares, hi ha el paratge de la Roca Tallada, ja en terme municipal de Palanques. S’hi conserva un camí obert a la roca, al pas d’un coll. Es tracta d’un tram de la via, en trinxera, que unia Intibili i Contrebia i que, segons esmenten alguns historiadors, va tenir una importància cabdal al llarg de la història: per ací degueren passar els sants Valeri i Vicent en traslladar-los a València per al seu martiri, o el Cid en les seues incursions a les poblacions costeres.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.