Els crítics

La insòlita i precoç teulada de la novel·la valenciana

L’any 1973, un molt jove Amadeu Fabregat (Torreblanca, Plana Alta, 1948), guanya la primera edició del Premi Andrònima dels Octubre amb una contundent primera obra, “Assaig d’aproximació a ‘Falles Folles Fetes Foc’”, un text torrencial, de factura curosa i exploratòria. Una fita en la novel·la valenciana en català que ara es reedita revisada i amb part de l’aparell crític que va generar.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Encara no hi havia posada el fonament d’un edifici mínimament sòlid pel que fa a la novel·la en català feta al País Valencià quan a algú se li va ocórrer col·locar les teules amb una obra primerenca, insolent, polisèmica i profundament aliena al context. Escrita a una edat inversemblant.

Aquell personatge s’anomenava Amadeu Fabregat. I l’obra en qüestió portava un títol desconcertant, tractant-se d’una suposada novel·la, Assaig d’aproximació a “Falles Folles Fetes Foc”, un llibre començat el 1972, quan el futur director de RTVV tenia vint-i-quatre anys. Un any després, la criatura rebia un bateig magnificent en guanyar la primera i ...

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ja ets subscriptor? Accedeix-hi