PAÍS VALENCIÀ

Morera presidirà les Corts i Puig serà investit a partir del 10 de juny

Els candidats del PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV veuen “enormement satisfactòria” la seua primera trobada conjunta després dels comicis del 28 d’abril, que dona via lliure a Enric Morera perquè continue com a president de les Corts. Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau acorden avaluar la gestió duta a terme pel Govern del Botànic abans de centrar-se en els reptes de futur, la forma del nou executiu i els noms que l’integraran. Puig no serà investit president abans del 10 de juny.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Enric Morera es mantindrà a la presidència de les Corts valencianes després que ho hagen consensuat, aquest dimarts, Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau. Els candidats respectius de PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV han mantingut la primera trobada a tres bandes després de les eleccions del 28 d’abril. Una cimera que ha durat a penes una hora, que tots tres han qualificat d’“enormement satisfactòria” i que ha permès desembullar l’elecció dels cinc membres que integraran la Mesa.

Així, el segon màxim representant institucional del País Valencià continuarà sent de la coalició Compromís. La secretaria primera de la Cambra recaurà en el PSPV; més concretament, en una dona que podria deixar de ser Carmen Martínez. La secretaria segona serà per al PPCV, formació que ja ha decidit designar-hi Jorge Bellver, mentre que la secretaria primera serà per a una dona d’Unides Podem-EUPV i la secretaria segona, per a un diputat de Ciutadans. Puig s’ha felicitat per un acord que trasmet una imatge de “respecte a les institucions” que no s’hauria produït en cas que el nomenament de la Mesa definitiva s’haguera ajornat fins després dels comicis municipals del 26 de maig, tal com havien deixat entreveure algunes persones de Compromís que no veien amb bons ulls la continuïtat de Morera al capdavant de les Corts.

“És un dia transcendent per al nostre autogovern”, ha proclamat amb to solemne el mateix Puig en concloure la reunió. El president en funcions del Consell s’ha felicitat pel fet que la Mesa reflectisca la “voluntat inequívoca” de la ciutadania, que el 28A va mantenir la confiança en una majoria de tall progressista. Malgrat que Ciutadans ha demanat que es reforme el reglament actual a fi que Vox també hi estiga representada, PSPV, Compromís i UP-EUPV pretenen barrar-li el pas a la ultradreta i no acceptaran la seua inclusió a l’òrgan de govern de la Cambra.

Primer de tot, avaluar el Botànic I

No ha estat l’única notícia rellevant de la jornada. Tal com ja havia sol·licitat Podem, abans de dissenyar la nova arquitectura governamental caldrà avaluar la feina duta a terme per l’executiu encara en funcions. Una manera de guanyar temps abans no arriben les eleccions municipals i europees del 26 de maig i, també, de marcar perfil propi de cara a la fase posterior, que se centrarà en què s’ha de fer. Després encara arribarà el com s’ha de fer, amb quina organització interna, i per últim, qui ha d’ocupar el màxim rang de cada conselleria.

L’anàlisi de la legislatura que ara acaba es prolongarà dues setmanes. Per part del PSPV i de Podem és previst que hi participen Manolo Mata i Antonio Estañ, vicesecretari general i secretari general dels seus respectius partits. Compromís no ha donat pistes sobre la persona o persones que faran aquesta avaluació. Més tard, les comissions de cada grup negociaran les línies mestres del nou Botànic, que podria canviar de nom o mantenir la seua denominació. En qualsevol cas, és més que probable que la signatura oficial de l’acord es faça a la demarcació d’Alacant.

En última instància, després de mantenir una conversa amb els representants de cada grup parlamentari, Enric Morera designarà el candidat a la presidència de la Generalitat. Tot i que Compromís i Unides Podem-EUPV no han confirmat encara que el cap del Consell tornarà a ser Puig, no hi ha cap opció alternativa. El ple d’investidura no se celebrarà, com a mínim, fins la setmana del 10 de juny.

“No tenim tanta pressa com en 2015, quan calia fer fora els corruptes de la Generalitat”, ha exposat la vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, “es tracta de arribar a un acord de govern, però tampoc no ho allargarem més d’allò que siga estrictament necessari”. De fet, Oltra està encantada amb aquesta avaluació de la tasca feta fins ara. Una “prèvia del què” que afegeix una etapa més al procel·lós “què”, “com” i “qui” que ella mateixa va establir com a obligatòria en 2015. Durant les pròximes dues setmanes es dilucidarà la metodologia i el calendari que guiaran les negociacions del Govern que arribaran tot seguit. De la seua banda, un eufòric Martínez Dalmau ha comunicat que el seu partit ja ha fet una “diagnosi” de què ha significat el primer Botànic, una diagnosi que ara volen “completar” amb el punt de vista dels altres socis.

Oltra li diu “senyor Puig” mentre Puig encara l’anomena “vicepresidenta Oltra”

“La valentia de 2015 tindrà continuïtat”, ha reblat Oltra en referència a les polítiques del nou Consell, en què el PSPV aspira a ocupar una majoria de carteres. Tant el president com ella han remarcat la “voluntat de canvi” expressada pels electors, en el sentit de mantenir el canvi iniciat quatre anys enrere. No han coincidit, però, a l’hora de dirigir-se la paraula en públic, davant els nombrosos periodistes congregats a la porta de la sala dels Pinazo de les Corts, on han mantingut la trobada: ella li ha dit “senyor Puig” mentre ell encara li deia “vicepresidenta Oltra”.

A Compromís s’estimen més esperar al resultat dels comicis locals per tal de fer un repartiment global dels càrrecs a les diverses institucions que l’esquerra aspira a mantenir governant, entre les quals destaquen, sens dubte, l’Ajuntament i la Diputació de València. Per això es neguen a investir Puig a les seues declaracions en públic i per això van rumiar la possibilitat de designar una Mesa transitòria en què la presidència no recaiguera en les seues mans.

El sector jove del Bloc Nacionalista Valencià —la formació de capçalera de Compromís— no es mostrava entusiasmat a cedir-li la presidència a Morera. Perquè no s’hi senten afins i perquè això pot afeblir la seua posició negociadora a l’hora de repartir les Conselleries, on pretenen copar la majoria de les que li corresponguen a la coalició valencianista.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.