Desenvolupament rural

Cooperativisme com a revulsiu

Per fer-se notar com a entorn empresarial i laboral diferenciat, la Xarxa d’Ateneus Cooperatius treballa per sumar els esforços de distintes cooperatives d’arreu del territori. Fomentar l’economia social i cooperativa és l’objectiu d’aquesta iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que busca resultats des de la col·laboració entre diversos actors. De moment, la Xarxa suma 14 ateneus i més de 300 entitats que donen transcendència a alternatives d’ocupació estable i arrelades, cada cop menys desconegudes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Resistir en un entorn i fer-lo menys hostil. Les alternatives laborals es multipliquen, a poc a poc, gràcies a iniciatives adreçades a la transformació econòmica. A això contribueix la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, que esdevé la casa compartida de l’economia social al territori i serveix per identificar les oportunitats laborals i donar-hi resposta, i així obrir la porta a projectes emprenedors i a persones en etapa de formació o que busquen en l’aprenentatge sobre el cooperativisme i l’economia social i solidària la clau per reorientar la seva activitat professional.

Els ateneus cooperatius de Catalunya són espais de trobada que fomenten la creació de noves empreses relacionades amb l’economia social i solidària. N’hi ha catorze repartits arreu del Principat, tant a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana com també des de l’Ebre fins a la Vall d’Aran. Assessoria, orientació, formació, consells jurídics, difusió, atenció especialitzada, disposició d’instal·lacions... Hi ha tota mena de serveis perquè els propòsits de reactivació territorial i de generació d’ocupació de qualitat s’acompleixin. Sempre tenint en compte qüestions com ara el reciclatge, la sostenibilitat, l’educació, la producció agrària o l’habitatge. Aquests són alguns dels sectors més beneficiats per aquestes iniciatives, que donen prioritat especial als projectes en què participen gairebé 40.000 persones d’arreu del Principat.

Un dels ateneus que forma part de la Xarxa és CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona i el Baix Penedès. Amb seu al municipi de Valls, CoopCamp defineix els ateneus cooperatius com “dispositius de foment integral de l’economia social i solidària des del territori que serveixen per crear i consolidar iniciatives socioeconòmiques” vinculades, especialment, al cooperativisme, amb l’objectiu de millorar la qualitat i l’estabilitat de l’ocupació. És amb aquesta finalitat que es potencia la mutualització de serveis per generar confluències comunes gràcies a facilitar la compartició de coneixements, que poden ser aplicats en distintes empreses i de distints sectors, partint de la base que els aprenentatges ben aprofitats sempre esdevenen transversals.

Els ateneus destaquen la importància de la participació d’institucions públiques en la promoció del cooperativisme i basen la contribució de la Xarxa al benestar comú en la “democratització dins de l’economia”. O el que és el mateix, “en actuacions dirigides a promoure formes socioeconòmiques que treballin per una transformació del treball, de la producció, del consum, posant en el centre la cura de les persones i del territori”, sempre tenint en compte altres aspectes que semblen anar més enllà de la viabilitat econòmica dels projectes, tot i que hi estan completament relacionats. Per exemple, qüestions com ara la sostenibilitat de l’equip de treball, la gestió dels conflictes, la governança democràtica i participativa —raó de ser de les cooperatives—, la visió estratègica i el retorn social i ambiental de les alternatives econòmiques. No debades les empreses no haurien de cercar, només, el benefici econòmic, sinó que hi ha moltes més qüestions que contribueixen a l’economia i, sobretot, al benestar de la gent que la fa funcionar.

Per garantir això, la creació d’un “ecosistema cooperatiu” resulta important. En aquest sentit, és necessària la creació d’una mena de cooperativa de cooperatives que enforteixi aquestes entitats i el benefici social que aporten. Una intercooperació amb espais de treball, amb taules obertes d’economia social i solidària, d’administració pública, de participació, de docents... La xarxa d’aliances per definir línies d’actuació serveix perquè l’economia social i solidària estigui present, de manera transversal, en tots els àmbits i sectors de la societat. I això és el que persegueix la Xarxa d’ateneus cooperatius.

Com? Des de CoopCamp, per exemple, s’han dissenyat itineraris per atendre les necessitats dels projectes cooperatius. Un d’aquests és “Engeguem”, que serveix per donar les eines necessàries per construir plans d’empresa adreçats al llançament de projectes dins de l’economia cooperativa, social i solidària. Alhora, l’itinerari “Consolidem-nos” té com a objectiu facilitar ferramentes per tal de construir un pla estratègic que permeti la consolidació de projectes dins, també, de l’economia cooperativa, social i solidària, i contribuir a la generació de nous llocs de treball, estables, i beneficiar el territori on es desenvolupa el projecte. Mitjançant cursos i sessions de planificació, viabilitat i planificació estratègica, “Consolidem-nos” ajuda a refermar qualsevol projecte cooperatiu, social i solidari arrelat al Camp de Tarragona i al Baix Penedès. Des de CoopCamp, de fet, s’han atès més de 100 projectes econòmics relacionats amb l’agroalimentació, l’arquitectura, la comunicació, el disseny, les telecomunicacions, el turisme o l’educació. Sempre prioritzant la inserció de col·lectius vulnerables, l’ecologia en els projectes agroalimentaris en termes de distribució, de consum i de medi ambient; o l’habitatge, un sector del tot malmès que necessita noves iniciatives perquè tothom pugui comptar amb aquest dret fonamental.

Com es pot veure, tots els sectors de l’economia estan interpel·lats a participar en aquestes iniciatives. Si bé, des de l’ateneu cooperatiu CoopCamp s’assenyala que “el sector primari presenta unes dificultats específiques que són molt importants”. Qüestions com l’accés a la terra o la competitivitat ferotge i desproporcionada que hi ha al sector “dificulten la viabilitat de projectes econòmics que no transformin aquestes dinàmiques”. “El treball en gestió forestal, recuperació de marges i camins i de terres abandonades que duen a terme els pagesos i les pageses és necessari i no està valorat”, senyalen des de CoopCamp, “i, en aquest sentit, actualment tenim el repte de veure què passa amb el relleu agrari i amb l’actualització i la continuïtat del cooperativisme agrícola, que a més és centenari”. En l’actualitat existeixen diferents exemples de projectes vinculats a l’àmbit rural que funcionen gràcies a aquesta xarxa d’ateneus o que col·laboren amb els mateixes. En són un exemple, la cooperativa El Brot de Reus, que promou productes de cultiu agroecològic i d’ús casolà; Trescatorze, ubicada al Priorat, que desenvolupa projectes sostenibles i creatius en l’àmbit de la divulgació astronòmica i gestió ambiental i cultural; o Cal Llauner, que promou estades vivencials a Santa Coloma de Queralt.

CoopCamp és només un dels ateneus cooperatius encarregats de promoure el cooperativisme i l’economia social i solidària a Catalunya, tal com s’apuntava sobre aquestes línies. La Xarxa també compta amb els ateneus de l’Alt Pirineu i Aran, Ponent – Coopera, Barcelonès Nord, Barcelona - Coòpolis, Baix Llobregat, L’Hospitalet - La Col·lectiva, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Catalunya Central, Girona, Terres de l’Ebre, Alt Penedès - Garraf – Coopsetània. Per tant, cada racó del Principat disposa d’entitats en què ajudar-se per dur a terme amb garanties qualsevol iniciativa empresarial, vinculada al cooperativisme, a l’economia social i solidària i, per descomptat, que incideixi en el benestar de la població. I és que la generació de riquesa que contribueix al benestar comú garanteix una societat millor i és això el que, presumptament, busquem tots i totes nosaltres.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.