Món

Xarxa d’odi

Atomwaffen Division (Divisió de les armes atòmiques) és un grup neonazi militant als Estats Units. Qui hi ha al darrere?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

És com un altre món. Hi ha un bloc de pisos voltat de tanques al cor de Denver que està situat a pocs minuts de les ostentoses botigues i els restaurants més cars; però, ací, de signes de prosperitat, no n’hi ha. Sí que hi ha, però, gent sensesostre acampada al voltant mentre que els addictes fumen crack als aparcaments. 

Malgrat la calor del migdia, la gent alterna enfront de l’entrada de l’edifici. Un home negre va d’ací d’allà per la tanca a veure si algú es fixa en ell mentre dos nois més joves transporten mobles cap a dins d’un edifici veí. És un barri amable i fa l’efecte que tothom conegui tothom. Tothom, és clar, llevat d’un home ja gran, canut, que s’acosta a la porta amb una bossa plena de verdures quan són vora les 4 de la vesprada. No es digna a mirar els seus veïns i desapareix en el bloc de pisos sense haver saludat a ningú. 

Ara bé, un cop vistes les fotos de l’interior del seu apartament, tot d’una resulta evident per què l’home de 66 anys procura limitar el seu contacte amb el món exterior. I encara resulta més clar si s’escorcolla el seu passat. 

De noi, James Nolan Mason ja era un extremista. Tot just complerts els 14 anys, es va apuntar al Partit Nazi Americà de George Lincoln Rockwell, i als anys 70 va començar a participar en el Front d’Alliberament Nacionalsocialista. Ha complert diverses penes de presó, incloent-hi una estada per haver atacat un grup de negres amb un còmplice. En una altra ocasió, va ser acusat de maltractament infantil. En escorcollar-li el domicili, la policia hi va trobar fotos d’una noia de 15 anys nua, i banderes amb esvàstiques i fotos d’Adolf Hitler i el seu ministre de propaganda, Joseph Goebbels

Als anys 80, Mason va decidir publicar les seves fantasies de poder i violència en forma de llibre, que va titular Siege (“Setge”). El volum —una col·lecció dels seus estrafolaris butlletins de notícies, en els quals va col·laborar amb el líder sectari Charles Manson— està farcit de declaracions negacionistes de l’Holocaust i atacs personals contra homosexuals i jueus. Per damunt de tot, però, advoca per l’establiment d’una xarxa de cèl·lules terroristes i per prendre les armes contra el “sistema”. La meta de Mason ha estat durant molt de temps d’encomanar la seva visió intolerant del món a les generacions venidores. Durant molt de temps no hi va reeixir. Però tot plegat va canviar fa tres anys.

 

James Mason i l’Atomwaffen Division

El 2015 va ser l’any que es va fundar el grup nazi Atomwaffen Division (atomwaffen en alemany vol dir ‘arma atòmica’) en el fòrum d’internet ironmarch.org, una plataforma de debat per a neonazis de tot el món. Els extremistes van descobrir James Mason i es van entusiasmar amb les seves idees esbojarrades i radicals. Siege es va convertir en lectura obligatòria i Mason, en el seu ideòleg en cap. Però no són perillosos només per això, segons els experts en extremisme ultradretà. Els seus membres estan ben fornits d’armes i molt disposats a fer-les servir. De fet, estan preparant-se per a la que ells consideren una “guerra racial” en el que anomenen “campaments d’instigació a l’odi”. De l’ensinistrament amb les armes s’encarreguen membres del personal militar dels Estats Units que figuren també com a elements del grup. Segons un antic component de l’Atomwaffen Division, els principiants han de sotmetre’s al waterboarding [asfíxia simulada amb aigua], a banda d’altres proves per l’estil. Però qui hi ha darrere de l’Atomwaffen Division? 

El primer assassinat va tenir lloc el 19 de maig de 2017. Devon Arthurs, de 18 anys, va matar a trets els seus dos companys de pis, Andrew Oneschuk, de 18 anys, i Jeremy Himmelman, de 22. Tots tres eren membres de l’Atomwaffen Division, però Arthurs més tard diria que els altres dos no respectaven la seva fe. Arthurs —segons es va descobrir— a poc a poc havia anat allunyant-se de la ideologia ultradretana del grup. Es va convertir a l’islam i va començar a simpatitzar amb Estat Islàmic. 

El líder del grup, Brandon Russell, també va viure en la residència compartida i la policia va trobar al garatge armes de foc, municions i material per fabricar bombes. Abans que els descobrissin, Russell, a través de xats interns, havia donat entenent als seus seguidors de la seva intenció de volar una central nuclear. Va ser sentenciat a cinc anys a la garjola. 

 

Els assassinats continuen 

El 22 de desembre de 2017, Nicholas Giampa, de 17 anys, va disparar a mort els pares de la seva xicota a Reston, Virgínia. Prèviament li havien prohibit que es relacionés amb ell, no els agradava aquella concepció del món tan ultradretana del noi. Giampa és transparent quant a la seva admiració per James Mason i la seva pertinença a l’Atomwaffen Division. Després de matar-los, es va intentar suïcidar d’un tret, però va sobreviure. 

L’assassinat més recent va tenir lloc quan encara no havia passat un mes de la mort del matrimoni i la investigació sobre l’incident encara és oberta. Periodistes de Der Spiegel van poder parlar amb agents de la policia de Lake Forest (Califòrnia), on va tenir lloc l’assassinat, a més de fer-ho amb la mare de la víctima. També vam tenir accés als xats privats que es van enviar la víctima i els seus amics, cosa que ha permès una reconstrucció detallada del crim. 

Quan la resta dels seus col·legues de l’Atomwaffen Division es van assabentar que havien detingut Samuel Woodward per l’assassinat d’un jueu homosexual, van començar a celebrar el crim referint-se a ell com a “brigada de demolició de jueus i gais”. Per a l’obertura del judici fins i tot es van fer imprimir samarretes amb la cara de Woodward, rematada amb una esvàstica al front. 

L’Atomwaffen Division no és cap grup en línia de trols que escampin imatges o gràfics de menyspreu per internet. Més aviat, els membres comparteixen la seva propaganda entre ells emparats per la seva bombolla de xarxes socials i fòrums de comunicació secreta. 

 

Dins de l’Atomwaffen

Tan bon punt s’examinen aquests xats es fa meridianament patent que el grup no sols els la té jurada als homosexuals, als jueus i als negres. També fan l’apologia de tota mena de terror ultradretà i d’assassins de masses com ara Timothy McVeigh, Dylann Roof i el noruec Anders Breivik

El grup també manté correspondència amb el triple assassí Theodore Kaczynski, més conegut com Unabomber. I han obert un fil de discussió per comentar entre ells quines preguntes li volen anar fent al reclús Kaczynski. 

Els membres d’Atomwaffen Division estan ben fornits d’armes i disposats a matar, com en els casos de Devon Arthurs, Nicholas Giampa i Samuel Woodward. A la imatge de la dreta James Mason amb el seu llibre Siege.

Entremesclats, però, en les seves discussions capitalitzades pels seus ídols, pel nacionalsocialisme i els videojocs violents, hi podem trobar frases com ara aquestes: “Arrasa el centre de refugiats que tinguis més a prop”, “Bombardejar comissaries de policia és una expressió artística” i “Vull volar un edifici federal”. 

És difícil avaluar si aquest postureig en línia és la fase immediatament anterior als atacs reals. Els afiliats comparteixen enllaços a arxius, amb centenars de documents on es llisten els preparatius necessaris per a enfrontaments armats i atacs terroristes. Entre més, hi ha manuals que descriuen en detall com dur a cap atacs contra centrals nuclears, xarxes de subministrament elèctric i passarel·les d’autopista. I s’hi compten per desenes les instruccions per construir bombes casolanes, cotxes bomba i bombes de claus junt amb indicacions per manufacturar detonadors de retard i potents explosius fabricats amb articles d’ús domèstic. 

 

Una rastellera d’odi 

Però l’Atomwaffen Division no sols enalteix el terrorisme extremista de dreta: Considerats conjuntament, els missatges del seus xats transmeten una imatge prou més confusa. Els seus membres publiquen imatges de gent assassinada o decapitada per altres vies, amb vídeos de les execucions realitzades per Estat Islàmic. Comparteixen també interpretacions extremistes de versicles de l’Alcorà. En una de les publicacions es refereixen a la matança de Columbine com “un acte de rebel·lió perfecte”. 

D’altra banda, el grup és, a més, extremament misogin. Els seus membres es refereixen a les dones com a “sociòpates egòlatres que no serveixen per a res” i també “prostitutes” i “propietat”. Un seguidor escriu que “tota violació” és “merescuda”. “I ni tan sols en diria violació,” escriu un altre. La pedofília no és cap tabú, tampoc. “Si sagna ja pot criar”, o “Nàixer ja és consentir”, en són uns quants exemples. 

És, en poques paraules, una rastellera d’odi que abraça del nacionalsocialisme a l’Estat Islàmic passant pel maltractament infantil. I doncs, com encaixa tot plegat?

 

La xarxa d’odi 

Va arribar un moment, però, que per als membres de l’Atomwaffen Division ja no n’hi havia prou amb llegir Siege. En volien conèixer l’autor en persona. I el 2017, presumptament després d’haver-lo buscat anys i panys, van localitzar James Mason, que havia passat a la clandestinitat. I alhora que una amistat també va nàixer una relació comercial. En aquell temps, el discret èxit de la carrera nazi de Mason feia temps que s’havia esfumat i ell anava de cap a la més absoluta insignificança. Però els joves nazis de l’Atomwaffen Division es van proposar catapultar-lo a l’era digital. Van desenterrar la rovellada propaganda nazi de Mason i van reformular-la ara sota el segell de Siege Culture (‘cultura del setge’). Aleshores l’Atomwaffen Division va començar a publicar els seus articles en una nova web i van enregistrar també alguns podcasts amb ell. Però la Siege Culture està centrada exclusivament en els llibres de Mason. John Cameron Denton, el líder del grup, sosté que en té els drets. 

 

Denton: «James Mason ens va passar la torxa a nosaltres» 

Els membres de l’Atomwaffen Division s’encarreguen de la distribució, promoció i les vendes. Actualment hi ha cinc llibres disponibles, incloent-hi una reedició de Siege i una col·lecció encara més estrafolària d’escrits en què Mason sosté que tant Adolf Hitler com Charles Manson són reencarnacions de Jesucrist. Hi ha, de pròxima aparició, set llibres més. S’imprimeixen i es venen mitjançant la plataforma d’autopublicació d’Amazon CreateSpace

Un diumenge de matí a les 8:25, aquest home que tants adeptes té entre els joves nazis camina arrossegant els peus per la Colfax Avenue de Denver. S’obre pas fins passat el parc on vagaregen alguns sensesostre i continua carrer avall fins a una parada d’autobús, on es planta a certa distància de la resta de la gent. Sembla que està de bon humor. En què pensa? Què té a dir aquest home ple de violència i odi? James Mason no parla amb periodistes i ha viscut en la clandestinitat durant més de deu anys. 

Per a l’Atomwaffen Division, la cooperació amb James Mason és important més que res per la consagració que aporta en aquest àmbit. És el timbre de glòria que atreu els joves amb tendències violentes, i no sols dins dels Estats Units. El culte que envolta el Siege de Mason ha produït una xarxa mundial de fanàtics. Per a alguns, el contacte es limita a internet, però n’hi ha que viatgen a l’altra punta del món expressament per trobar-se amb els seus camarades. De fa poc han començat a aparèixer nous rebrots de l’Atomwaffen Division. 

L’Atomwaffen Division ara actua com a amalgamador global de joves amb tendències violentes, i James Mason és la seva inspiració. La seva avantguarda fomenta una visió del món brutal i atroç, més extrema impossible. Des d’un punt de vista teòric, els nazis han assolit un greu nivell de fanatisme. L’únic que falta és plasmar aquest odi en acció. 

“Molts de vosaltres heu d’anar encara un pas més lluny en el vostre joc existencial de segregació”, va escriure un dels membres a finals de juliol. “Internet només us proveirà referències, no experiència”.

 

Traducció de l’anglès per Francesc Sellés

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.