Perfil

Iolanda Batallé, la primera dona que dirigirà l'Institut Ramon Llull

L'editora, periodista i escriptora és la candidata proposada per la Generalitat de Catalunya, en una decisió que haurà de comptar amb el vistiplau del govern de les Illes Balears i de l’Ajuntament de Barcelona

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Encara en xoc pel "cas Pasqual" i en ple debat sobre la renovació al capdavant de les institucions culturals públiques del país, el 13 de setembre una notícia sorprenia –per inesperada– el món literari català: Manuel Forcano anunciava als membres del seu equip la decisió de deixar de ser director de l'Institut Ramon Llull (IRL) després de dos anys i mig al capdavant de l'entitat. Aleshores, gairebé de manera immediata a la filtració de la decisió, transcendia que el successor seria una dona, per primera vegada en els setze anys d'història de la institució que treballa en pro de la difusió internacional de la cultura catalana.

El Departament de Cultura ha confirmat que Iolanda Batallé (Barcelona, 1971) serà, gairebé amb total certesa, qui assumeixi el repte de dirigir el Ramon Llull, sempre que compti amb l'aprovació del govern de les Illes Balears i de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya és l'ens que té la potestat de fer la proposta –atesa la despesa pressupostària que aporta– en la propera reunió de la junta rectora del patronat de la IRL, que se celebrarà a finals d’aquest mes de setembre.

 

Gran coneixedora dels engranatges literaris

Però, qui és Iolanda Batallé? La futura nova directora és un nom estretament vinculat al sector editorial, perfectament coneixedora de tots els engranatges de l'àmbit literari català, en tota la seva profunditat i diversitat. De fet, ha exercit en tres de les branques "troncals": com a periodista, com a editora i com a autora. Els seus col·laboradors la defineixen com una persona entregada a la feina, rigorosa i de tracte entusiasta i afable, amb un compromís ferm i molta decisió per encarar nous reptes professionals.

Una bona prova n'és la feina feta al capdavant del segell :Rata_, estrenat el 26 d'octubre de 2016, i que ha esdevingut el seu projecte més personal, amb una línia editorial singularitzada i que ha comptat amb títols de gran vàlua literària –i també amb la complicitat dels lectors­– com La vegetariana de Hang Kang, El dol és aquella cosa amb ales de Max Porter, els dietaris de Sanmao o el darrer llibre en prosa de j.l.badal, Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents, premi Crítica Serra d'Or 2018.

Un catàleg que és, en si mateix, tot un èxit i una declaració d'intencions, sobretot si es té en compte la vocació d'altaveu d'obres insòlites i arriscades, i d'autors poc coneguts o que sovint viuen als marges de la "centralitat". I, també, pel que fa al detallisme del disseny, acurat i ple de complicitats amb el lector i els mateixos llibres publicats.

 

A la recerca de l'autenticitat i la veritat

La seva obra literària passa per la novel·la La memòria de les formigues (2009), pel recull de contes El límit exacte dels nostres cossos (2011) i per la consagració novel·lística amb Faré tot el que tu vulguis (2013), premi Prudenci Bertrana. De moment, aquesta és la darrera obra publicada. Llicenciada en filologia anglesa per les universitats de Barcelona i Southampton, Batallé ha estat col·laboradora en diferents mitjans, editora i també cap de premsa de Random House Mondadori (2001-09) i, posteriorment, editora de La Galera. Més recentment, l'any 2015, Enciclopèdia Catalana li encomanava la direcció editorial de Bridge, Catedral i l'esmentada :Rata_.

En la seva aposta editorial, almenys en aquesta finestra oberta al món que ha volgut ser aquest darrer segell, Batallé ha deixat clars els fonaments de la literatura que estima i que l'ha fet seguir perseverant en un sector que coneix a la perfecció: aquella que traspua veritat i autenticitat; aquella en què la passió no porta a enganys, amb llibres que tinguin bocins d'ànima entre lletres i trames.

Cal destacar, també, que una de les idiosincràsies fundacionals de :Rata_ és la publicació de totes les obres en castellà i en català, alhora, un fet que prové de la voluntat de fer entrar els autors d'aquí a llocs on no hi són habitualment, sobretot a nivell internacional. Un bagatge que, sens dubte, haurà pesat, i molt, en la decisió de Laura Borràs, consellera de Cultura, de proposar-la com a nova directora de l'IRL.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.