Entrevista a Evelio Monfort

“Només contemplem el desmantellament de Castor”

Aquesta setmana l’Audiència Nacional ha desestimat per segon cop la querella interposada per tres col·lectius cívics contra Florentino Pérez i els cinc exministres de PP I PSOE pel cas Castor. EL TEMPS parla amb Evelio Monfort, portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com han rebut la notícia que l’Audiència Nacional ha desestimat per segon cop la querella interposada a principis d’any contra Florentino Pérez i els cinc exministres de PP i PSOE que van impulsar i gestionar el projecte fallit?

Com que la primera volta ja vam veure el que va passar, no teníem gaires esperances que ara la justícia ens donara la raó. Amb tot i això, i pensant des de la lògica, encara confiàvem que la justícia acceptara la querella i es posara del nostre costat. És estrany comprovar que els jutges no veuen res estrany en el fet que una obra que estava pressupostada en 600 milions acabara costant quasi 2.000. Resulta com a mínim cridaner que el jutge no considere que això és digne de ser investigat. On s’ha vist això? Algú n’ha de ser responsable. Des de la Plataforma ja vam avisar al govern del Partit Popular quan van projectar Castor que hi havia risc de terratrèmols. La geòloga Arancha Ugalde ja ho va advertir en un informe. El govern va enviar el nostre escrit a l’empresa i aquesta va contestar que no hi havia perill que això passara. I el que va succeir de veritat va ser que es van registrar 1.000 terratrèmols de diversa intensitat. Com pot ser que ningú no responga d’aquesta irresponsabilitat? Es tapen els uns als altres.  

L’Audiència Nacional, com ja ho va fer al mes de juny la jutge Carmen Lamela, considera que els fets descrits “no tenen aparença delictiva” i que resulta “inviable” una investigació. Què en penseu? 

Si això no és delicte, què és delicte? Que ens ho expliquen els jutges. En aquest país sembla que furtar amb guant blanc no és delicte, està emparat. Castor és un robatori que ens han fet a tots i que ho pagarem tots. Perquè encara que ara la indemnització estiga paralitzada, des de la Plataforma estem segurs que d’una forma o altra pagarem. Jo sóc una persona de poble, però sóc molt conscient que si una cosa em diuen que val dos i me’n cobren sis, m’estan furtant. I si damunt després pretenen que els indemnitze, encara pitjor. 

El desembre de l’any passat el Tribunal Constitucional va anul·lar la indemnització de 1.350 milions d’euros que s’havia de pagar als bancs que van finançar Castor. Penseu que la indemnització acabarà pagant-se? 

Evidentment que sí. Quan hem vist que un banc no cobre el seu deute? Quan els bancs s’afonaven l’Estat va eixir al seu rescat i ens van dir que després ens retornarien tots els diners i els interessos. I resulta que no han arribat ni a pagar els interessos i ningú es queixa. Pagarem el capital, els interessos i, com molt probablement anirà a judici, pagarem fins i tot les despeses. N’estic ben segur.  

El govern Sánchez té per primera volta un Ministeri de Transició Ecològica. Què li exigiu a aquest ministeri, respecte de Castor? 

Diuen que l’esperança és l’últim que es perd i encara estem en el període de donar-los confiança. Als responsables d’aquest ministeri jo els recomanaria que llegiren l’estudi d’impacte ambiental que es va fer de la planta marina. Segons va dir el ministeri, calia esperar tres anys a veure si hi havia moviments. Ja han passat els tres anys, per tant ara el que han de fer és desmantellar la planta. 

Al marge de la qüestió financera, quina solución considera que se li hauria de donar a aquesta infraestructura, que ara està paralitzada i sense ús enmig de la mar? 

L’única eixida possible del Castor és el seu desmantellament. Aquesta infraestructura, enmig de la mar, és un perill. Per molt que hi haja manteniment, aquest no pot ser igual que si s’estiguera treballant en el dia a dia. I més enllà de la plataforma, el que més ens preocupa és la connexió entre la mar i la terra. Un dia o altre es rovellarà i aleshores què passarà? Sortirà el petroli, sortirà el gas? Acabarem veient algun ministre dient que ixen uns xicotets filets? Entre la població genera molta inquietud què puga passar en aquesta infraestructura. Si no hi ha un segellament molt acurat, el perill existeix, per això des de la Plataforma exigim el desmantellament. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.