Hemeroteca

«Papanatismo»

Rescatem aquest article de Joan F. Mira, publicat en el número 57 de la revista EL TEMPS, el 22 de juliol de 1985, en què es burlava de la ideologia centralista del PSOE.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Va el senyor vice-president del govern, i declara: «hay un Estado federal en el mundo que tenga las competencias que las comunidades autónomas tienen en España? Ni uno. Ni en economía, ni en capacidad política, administrativa y económica (sic). Pero, ¿Cuál centralismo? Eso es papanatismo

Es el mal dels espanyols d'ofici: que han viatjat poc i malament, i que no llegeixen llengües estrangeres. Després, passa el que passa, i diuen les coses que diuen. Ara mateix, el senyor Guerra podria il·lustrar-se amb una miqueta de turisme privat pels EUA, Canadà, Suïssa, Alemanya Federal o Iugoslàvia, posem per cas. Potser hi descobriria coses com aquestes: el Quarter General de les Forces Aèries de New Jersey, els guardacostes de la Marina de Texas, la policia de Baviera fent servei de duana a la frontera, el Quebec organitzant un referèndum per veure si els interessa o no seguir dins de Canadà i en quines condicions, els presidents de les repúbliques federades ocupant per torn la presidència federal de Iugoslàvia, que l'alemany a Ginebra és una llengua més estrangera que l'anglès... Recorde ara tot això i més coses, senyor vice-president, perquè jo sóc una miqueta papanatas: no per comparar;Déu me'n guarde!

Corre la fama que D. Alfonso Guerra és persona cultíssima. No diré que no, però si un polític espanyol tan culte pot ser tan ignorant com per a afirmar coses com aquella, vol dir que els falla algun ressort essencial del cervell. Potser que Espanya ha de ser sempre exemple i model únic entre les nacions, siga luz de Trento, faro de occidente mostrant al món un futur universal de democràcia orgànica, o el que ara toque de ser. Per exemple: «España es el país más avanzado en tolerancia de costumbres de toda Europa», diu també Guerra. Ai, Holanda, Anglaterra, Dinamarca i França, qui us ha vist tan avançats, i ara ens heu de venir al darrere! El que ens passa a molts, ja veieu, és que ens ofega el papanatismo. No com a uns altres, que són gent tan moderna, mundanal i culta.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.