Abans i després

Els 10 canvis radicals del Maig del 68

El Maig del 68 no suposà un canvi polític a França però, i pot ser fou més important, implicà almenys deu importants canvis de tota mena.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els canvis:

1- L’aparició de la joventut com a nou subjecte històric
Abans de Maig del 68 els xiquets i les xiquetes no anaven a la mateixa aula a primària ni al batxillerat i només una ínfima minoria arribava a la Universitat. Amb Maig del 68 triomfa una moda, una música i una ràdio pensades exclusivament per a joves.

2 - El dret al propi cos, l’avortament i el divorci
Maig va proclamar que “Un home de cada dos és una dona”, el moviment a favor de l’avortament es potencià —fou instaurat amb la Llei Veil el 1974— igual que la reclamació del divorci per mutu acord —aconseguit el 1975.

3-  La crisi de la família patriarcal
Maig del 68 és una de les poques revolucions que, a més d’atacar el poder polític, també atacà tòpics com el del poder patriarcal, que a partir d’aleshores entra en crisi.

4- El creixement dels salaris
A França durant la dècada de 1960 el PIB creixia més del 6% cada any. En 1968 el conjunt dels salaris reals va augmentar el 10% en un any i el salari mínim (que aleshores cobraven més de 2 milions de persones) creixé vertiginosament.

5- L’educació
Abans de 1968 l’educació era bàsicament memorística, només hi accedia una elit i no es feien activitats extraescolars. Els moviments de renovació pedagògica comencen aleshores. La crisi de l’autoritat es reflecteix en la crisi dels models educatius.

6- El sindicalisme
Va ser el gran perjudicat del Maig, tot i que els anys següents van resultar molt conflictius des del punt de vista laboral arreu d’Europa. El món era aleshores industrial i avui és postindustrial.

7- L’autonomia i el refús de l’autoritarisme
La reivindicació de l’experiència personal i vital contra la tradició heretada, i la crítica de l’autoritarisme en política triomfen a partir del Maig del 68.

8- L’individualisme
Per a alguns intel·lectuals, els trotskistes i maoistes d’aleshores en comptes de rebel·lar-se contra la societat de consum de l’individualisme la van consolidar quan trencaren amb les tradicions comunitàries.

9- El triomf del “psi”
Amb la revalorització de la vida quotidiana, Freud és un dels clàssics que emergeixen amb el Maig. La societat se psicologitza i es torna cada cop més neuròtica al mateix temps que decreix la religiositat. Els psicòlegs esdevenen els nous sacerdots.

10- La revolució en la vida quotidiana
Amb el maig del 68 la revolució va passar de la política (pública) a la vida (privada). La invitació a obrir els ulls i tancar la televisió potser ha fracassat i sota les llambordes no hi havia la platja, però el 68 ens recorda, mig segle més tard, que un altre món és possible. •

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.