Qui és qui a la primera direcció del Partit Demòcrata Català

El partit abans conegut com a Convergència Democràtica de Catalunya serà el dels alcaldes. En les primàries de la nova formació, els associats han escollit la presidència i la vicepresidència, la direcció executiva i la presidència del Consell Nacional.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La candidatura liderada per Marta Pascal i David Bonvehí partia com a favorita. I els pronòstics no han fallat. La llista 'Amb Tothom' va aconseguir aquest dissabte el 87,7% dels vots en les primàries del nou Partit Demòcrata Català, enfront del 12,7% de la candidatura 'Renovació' encapçalada per Ignasi Planas (Reagrupament). La diputada Pascal ha estat escollida, doncs, la primera coordinadora general del PDC, i amb ella també la primera direcció executiva del partit.

Si bé els associats només podien votar una de les dues llistes, havien d'avalar cadascun dels membres. Per a formar part de la direcció executiva, a més d'haver de formar part de la candidatura guanyadora, cadascun dels 12 membres de la candidatura havia d'assolir almenys el 50% d'aprovació per a ser-ne membre. Tots se n'han sortit, amb percentatges que van del 73% al 90%.

La resta d'integrants de la nova direcció executiva són Elsa Artadi, Marc Castells, Montserrat Candini, Albert Batet, Lluís Soler, Vanessa Farré, David Saldoni, Dolors Tella, Xavier Fonollosa i Lluís Guinó.

On tampoc hi ha hagut sorpresa, perquè no hi havia gaire marge per a les sorpreses, és en el tàndem Artur Mas-Neus Munté, que ocuparan respectivament la presidència i la vicepresidència del Partit Demòcrata Català. Era l'única candidatura que s'hi presentava, i ha obtingut un 95% de vots favorables.

Sí que hi ha hagut sorpresa en la presidència del Consell Nacional, on la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa (49,44%), s'ha imposat al conseller de Cultura, Santi Vila (42,04%), que havia rebut el suport de figures com Carles Puigdemont, Francesc Homs o Jordi Cuminal. Vila ha renunciat a la segona volta.

A continuació repassem la trajectòria dels nous noms que agafen poder en el nou Partit Demòcrata Català. Més de la meitat són alcaldes.

Mercè Conesa.
Nascuda el 1968 a Terrassa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès des del 2010, Conesa és des de l'any passat presidenta de la Diputació de Barcelona, institució que hauria de tenir un paper clau en la hisenda pròpia. Llicenciada en Dret i amb màsters en Dret i Gestió i Lideratge i Innovació en Polítiques Públiques, militava a l'antiga Convergència ja des de la seva joventut, d'on en va sortir una fervent independentista. Sota la seva alcaldia, Sant Cugat va ser un dels primers municipis a sumar-se a l'Associació de Municipis per la Independència. En una entrevista al diari Ara aquesta setmana es declarava "còmoda" amb un referèndum unilateral.

Marta Pascal.
Nascuda el 1983 a Vic, Pascal compta amb deu anys de militància, que van començar el 2006 a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), organització que va presidir entre 2012 i 2015. Representa la nova generació de dirigents netament independentistes. I també la veu de les dones, i de les mares que no renuncien a treballar. Llicenciada en Ciències Polítiques i en Història, és diputada al Parlament de Catalunya des del 2012, primer amb Convergència i Unió i ara amb Junts pel Sí. Des del 2015, any en què va assumir com a portaveu de CDC, és vicepresidenta del Partit Liberal Demòcrata Europeu (ALDE) i presidenta de la Comissió d'acció exterior del Parlament. Parla anglès i francès.

David Bonvehí.
Nascut el 1979 a Fonollosa, a la comarca del Bages, Bonvehí va ser alcalde d'aquest municipi entre els anys 2004 i 2007. Aquell va canviar radicalment la seva vida, quan un accident de cotxe el va deixar en cadira de rodes. Molt discret i allunyat de les càmeres, aquesta desgràcia no li va fer llençar la tovallola. El 2010 va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya per Convergència i Unió i ara ho és per Junts pel Sí. Advocat de professió, casat i pare d'una filla, se'l considera una persona propera al món municipal, especialment a la Catalunya Central, i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Elsa Artadi.
Nascuda el 1976 a Barcelona, Artadi ha fet en el nou Govern un salt de gegant, des de la Direcció General de Tributs i Joc de la Generalitat i la Secretaria d'Hisenda a la Coordinació Interdepartamental, posició clau del 'sotagovern' de Presidència. Doctora en Economia per la Universitat de Harvard, del nucli dur de l'exconseller Andreu Mas-Colell, ha estat professora a la Universitat Bocconi de Milà, a la Universitat Pompeu Fabra i a la Barcelona Graduate School of Economics. També ha estat consultora del Banc Mundial. El 2013 va ser la impulsora de la Grossa de Cap d'Any. S'encarregarà d'estudis i programes.

Marc Castells.
Nascut a Igualada el 1972, Castells és alcalde d'aquest municipi de l'Anoia des del 2011. Militant de la JNC i des de 1997, no té estudis superiors, però els qui el coneixen el descriuen com a proper als ciutadans. En una entrevista a Catalunya Ràdio, aquesta setmana ha estat un dels més contundents contra la presumpta actuació de Convergència en la votació a la Mesa del Congrés. "No es pot tractar la gent d'idiota", afirmava l'alcalde d'Igualada, perquè "vivim en un món en què s'ha d'anar de cara". Al Partit Demòcrata Català, com a nou membre de la comissió executiva, dirigirà l'àrea de projectes.

Montserrat Candini.
Nascuda el 1957 a Barcelona, Candini és alcaldessa de Calella, al Maresme, des del 2011. Entre el 2008 i el 2015 va ser senadora per la demarcació de Barcelona per Convergència i Unió. Coneix bé, de primera mà, les administracions públiques. Amb estudis de Periodisme, i en funció directiva a les organitzacions públiques i privades, i un postgrau en Ciència Política, ha estat des del 1982 funcionària de la Generalitat de Catalunya, per on ha passat per diversos departaments. Al Partit Demòcrata Català s'encarregarà de l'àrea institucional.

Albert Batet.
Nascut a Tarragona el 1979, Batet és alcalde de Valls, a l'Alt Camp, des del 2008. Diputat al Parlament de Catalunya des del 2012, primer per Convergència Democràtica de Catalunya i després per Junts pel Sí, és un home proper al món municipal i, també, al sanitari. Actualment és vicepresident de l'Associació Catalana de Municipis i president del PIUS Hospital de Valls. Va ser investigat per la famosa agència Método 3 a ordre de la CUP local. Home de consens, manté l'alcaldia gràcies a un acord amb ERC. Serà l'encarregat de la implantació en nous sectors.

Lluís Soler.
Nascut el 1983 a Amposta, als seus 33 anys és des del 2015 alcalde de Deltebre, al Baix Ebre, després de quatre anys a l'oposició. Fins i tot el llavors president Artur Mas va baixar fins al municipi ebrenc a fer cantó a la seva candidatura. I és que Soler és una de les apostes joves de l'extinta Convergència. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses, amb dos màsters i un postgrau, aquesta és la seva primera responsabilitat organitzativa a nivell nacional, després de presidir la federació comarcal de CDC al Baix Ebre. Estarà al càrrec de l'àrea de comunicació.

Vanessa Farré.
Nascuda el 1975 a Barcelona, Farré no ha tingut càrrecs públics electes, sinó que ha desenvolupat la seva carrera política dins del partit. Juntament amb Teresa Pitarch i Carles Agustí és des del 2012 membre de l'executiva de Convergència Democràtica -anomenada Secretaria d'Organització- a la ciutat de Barcelona. Les seves responsabilitats públiques han anat lligades als mitjans de comunicació públics. De fet, és responsable de les relacions institucionals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Farré s'ocuparà de l'àrea de mobilització i associats.

David Saldoni.
Nascut el 1976 a Sallent, és alcalde d'aquest municipi del Bages des del 2011, malgrat que va entrar-hi com a regidor per primer cop el 1999. Justament en els plens l'Ajuntament s'ha aguerrit: entre el 2003 i el 2011, durant vuit anys, s'ha enfrontat a Anna Gabriel, diputada de la CUP i blanc dels atacs dels convergents durant els últims mesos. Ara s'haurà d'enfrontar als anticapitalistes a escala nacional. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses, amb un postgrau en Lideratge i Política Local, avui és vicepresident de l'Associació Catalana de Municipis. L'any passat va formar part del grup d'alcaldes que va viatjar a Suïssa a aprendre de sistemes de consultes a la ciutadania i participació ciutadana. Propietari d'un restaurant a Sallent, al Partit Demòcrata Català portarà el davantal del món local.

Maria Dolors Tella.
Nascuda el 1971 a Igualada, Tella és primera tinent d'alcalde a Sidamon, al Pla d'Urgell. Llicenciada en Dret, té un postgrau en consultoria ambiental i dos màsters, un d'aquests a ESADE. Des del 2011 és directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a la demarcació de Lleida. Se la considera bastant propera a l'ala socialdemòcrata de l'antiga Convergència Democràtica, sector liderat per l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. S'encarregarà de l'àrea de formació i talent.

Xavier Fonollosa.
Nascut el 1969 a Martorell, Fonollosa és alcalde d'aquest Ajuntament tan preuat per als convergents, situat en un territori, el Baix Llobregat, sovint hostil per a la formació. Hi governa gràcies al suport dels tres regidors d'Esquerra Republicana de Catalunya. Llicenciat en Dret i amb un màster en Dret empresarial, no ha deixat d'exercir l'advocacia, que compagina amb l'alcaldia. El passat 20 de desembre va ser candidat de l'efímera candidatura de Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats. Com a llobregatenc, s'encarregarà de l'àrea metropolitana.

Lluís Guinó.
Nascut el 1969 a Besalú, Guinó carrega a les espatlles més de dues dècades al capdavant de l'alcaldia d'aquest municipi de la Garrotxa. També fa sis anys que és diputat al Parlament de Catalunya. El primer cop que va ser escollit, el 2010, ho va ser per Convergència i Unió. Ara és parlamentari per Junts pel Sí. Socialdemòcrata convençut, és llicenciat en Dret. Exportaveu de la Comissió d'Interior al Parlament, va defensar l'eliminació de les pilotes de goma. Juntament amb Albert Batet, serà el responsable del món local.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.