La malària torna a amenaçar Veneçuela

L'explicació cal buscar-la en el col·lapse econòmic, que ha abocat molts veneçolans a la mineria il·legal d'or en zones on el mosquit es reprodueix. Durant els primers sis mesos de l'any han augmentat un 72% els casos a tot el país. El govern de Nicolás Maduro nega cap crisi.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Veneçuela va ser el primer país del món en ser certificat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per haver eradicat la malària en les seves zones més poblades. Fins i tot va avançar-se als Estats Units i altres països desenvolupats. Va ser una gran fita. No obstant això, ara es veu amenaçada: amb la crisi econòmica, la malària està ressorgint. Així n'informa The New York Times aquest dilluns en un reportatge des del terreny.

"L'agitació econòmica del país ha fet tornar la malària, propagant la malaltia des de les remotes àrees de la selva on havia persistit en silenci, escampant-se per tot el país", fins als centres urbans, explica el diari nord-americà. Els experts mèdics consultats per The New York Times parlen de nivells no vistos a Veneçuela en els últims 75 anys. La situació és realment alarmant.

L'explicació cal buscar-la en la crisi econòmica que travessa el país, que ha abocat molts veneçolans a buscar qualsevol sortida per a sobreviure. Una de molt suculenta és la mineria il·legal d'or. Almenys 70.000 persones de totes les ocupacions han arribat fins a l'estat de Bolívar durant l'últim any. Un miner pot guanyar allà en una setmana el mateix que una persona qualificada mitjana a Caracas en un mes.

El problema és que els forats aquosos on busquen or són el lloc perfecte per a la reproducció dels mosquits portadors de la malària, que estan contagiant la malaltia a milers de persones. Després, amb la malària a la sang, tornen a casa seva a les principals ciutats veneçolanes. Segons assenyala The New York Times, "com a conseqüència del col·lapse econòmic, sovint no hi ha medicines i hi ha poca fumigació que impedeixi que els mosquits els piquin i passin la malària a altres persones".

El col·lapse econòmic veneçolà "ha provocat una gran migració, i darrere d'aquesta hi ha la propagació de la malària", afirma el doctor Jorge Moreno, especialista en mosquits, investigador en un laboratori estatal a la regió minera. "Amb aquesta crisi ve una malaltia que es cuina a la mateixa olla", afegeix Moreno.

Durant els primers sis mesos de l'any, els casos de malària a Veneçuela han augmentat un 72%, amb un total de 125.000 casos. S'han detectat casos de la malaltia en més de la meitat dels 23 estats veneçolans. Entre les infeccions de malària presents hi ha el 'plasmodium falciparum', un paràsit que causa la forma més mortífera de la malaltia. És l'únic país llatinoamericà on la malària ha repuntat durant els últims anys. Països com Colòmbia, Bolívia, Brasil o l'Argentina l'han reduït totalment o en més d'un 75%.

Hi ha pobles desesperats per ajuda. The New York Times destaca el cas de Ciudad Guayana, una ciutat industrial a cinc hores de les mines: "Un grup de 330 persones abarrotaven la sala d'espera d'una clínica el passat maig. Tots tenien símptomes de la malaltia: febre, calfreds i tremolors incontrolables. No hi havia llum perquè el Govern havia tallat l'electricitat per a estalviar. No hi havia medicines perquè el Ministeri de Salut no n'havia enviat. Els infermers feien anàlisis de sang amb les seves pròpies mans perquè ja no tenien guants".

Malgrat les dades, oficialment la propagació de la malària és un secret d'estat. El Govern de Nicolas Maduro no ha publicat informes epidemiològics sobre la malaltia i, de fet, diu que no hi ha cap crisi sanitària. Les xifres obtingudes per The New York Times indiquen tot el contrari.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.