Internacionalitzar la causa de Sant Jordi

El 23 d’abril és Sant Jordi: l’altra diada nacional de Catalunya. A més, també és el dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor per la Unesco. Una data que plena d’orgull, literatura i amor tots els carrers i places de les ciutats i viles del país. Ara que Catalunya comença a figurar en el mapa, la nostra festa més emblemàtica i representativa també està superant fronteres. Aquesta és la missió de #BooksandRoses, promoure aquesta tradició de la cultura catalana com un esdeveniment d'àmbit internacional tal com ja passa amb el Saint Patrick’s Day irlandès o l’Any Nou Lunar xinès, que des de fa temps que se celebren en tots els racons del planeta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Books and Roses promociona des del 2013 tots els esdeveniments de Sant Jordi que es fan arreu del món. Un projecte que té el suport del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) i de l’Institut Ramón Llull. En aquesta plataforma, enguany ja s’hi han sumat 147 activitats repartides en 105 ciutats de 41 països diferents. Destaquen ciutats universals com Nova York, Mont-real, Berlín, Londres, Tokio, Xangai o Buenos Aires, on la identitat catalana hi és ben present. Cada any, les activitats al voltant de la jornada augmenten i es consoliden, sobretot gràcies a la varietat i originalitat dels actes, amb actuacions musicals, diades castelleres, creuers literaris o propostes gastronòmiques, entre més.

En alguns països, com França, ja des del 1995 hi ha pobles i ciutats que a través dels petits llibreters locals han imitat la tradició catalana fins a popularitzar-la com la seva Festa del Llibre. A Cracòvia (Polònia), fins i tot, han calcat la festa catalana i en l’intercanvi de llibres també s’hi regalen roses. A més, moltes vegades són els mateixos catalans en la diàspora els que han fet com a ambaixadors de la causa de Sant Jordi arreu dels cinc continents. En uns altres països, com Alemanya, és la mateixa delegació del Govern la que ha organitzat la celebració. Una manera efectiva d’explicar la realitat catalana en l’exterior. La combinació de llibres i rosa agrada i ara ja sabem que també funciona arreu del món.

Representants destacats de l’escena musical catalana, com Jordi Ninus, Joan Dausà i Roger Mas, també donen la volta al món amb motiu del Sant Jordi. L’artista Jordi Ninus actuarà el proper dissabte a París, en un concert organitzat pel Casal de Catalunya de la capital francesa; Joan Dausà farà un parell de concerts, el dia de Sant Jordi a Buenos Aires i el 26 d’abril a Brussel·les; i el proper dia 27 serà el cantautor Roger Mas qui actuï a Praga, en un concert organitzat pel Casal Catalanotxec.

A més, el proper dissabte, en la vigília de Sant Jordi, Nova York acollirà un concert de la cantant aranesa Alidé Sans. Serà la primera vegada que la cultura i llengua araneses són presents en un acte públic en els Estats Units. Un esdeveniment que s’emmarca en el programa d’activitats culturals i literàries que organitzen la Farragut Fund i el Catalan Institute of America, amb el suport de DIPLOCAT i també de l’Institut Ramon Llull.

Mapa de #BooksandRoses que mostra els 41 països repartits pels cinc continents que fan actes per Sant Jordi.

Catalunya mai no havia tingut un ressò internacional com l'actual. Els motius són ben diversos: el Barça de Messi, la Barcelona que atrau turistes d'arreu del món o les manifestacions massives del procés independentista, que han estat portada dels diaris estrangers, en són tres exemples. El repte d'exportar la jornada de Sant Jordi com a festa global es va sumant amb èxit a tots aquests elements d'internacionalització del país.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.