Francina i Patxi

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Francina Armengol dóna suport a Patxi López. Era d'esperar. El basc i la mallorquina comparteixen la mateixa visió estratègica: el poder a costa del partit.  Així ho ha practicat en el País Basc López. En 2009 el PSE-PSOE era una formació política forta, que aconseguí quasi 320.000 vots i 25 diputats a les eleccions al Parlament autonòmic d'aquell any. Gràcies al suport del PP, López -que ara, per cert, abomina del seu antic soci- es convertí en president del govern. La seva gran gestió orgànica es notà fort ferm a partit de llavors, amb el resultat que a les últimes urnes, les posades el passat 25 de setembre, el PSE es quedà amb 125.000 sufragis i 9 escons. Pràcticament dos terços de minva en set anys. Una gesta que només està a l'abast dels més grans inútils polítics.

A les Illes el PSIB porta molts d'anys amb la mateixa estratègia. Però, tot s'ha de dir, sense tanta rotunditat auto aniquiladora. Ara bé, tampoc no és poca cosa el gran èxit assolit. Ha passat d'aspirar a competir amb el PP a intentar no ser superat per Podemos. Això sí, entremig ha gaudit del poder en dues ocasions (1999-2003 i 2007-2011). Si la tendència es manté en aquest present quadrienni, el 2019 els resultats a urnes del PSIB faran feredat, de xerecs que seran.

A efectes d'estratègia general espanyola, López i Armengol s'agermanen amb la visió del que hauria de fer el PSOE federal. El mateix que han fet cadascú d'ells a ca seva. Quan sigui el moment, pactar amb els nacionalistes i Podemos, i qualsevol altre que s'hi vulgui sumar, per evitar que el PP mantengui el govern, dient que això és el millor per al PSOE i que així s'enfortirà, encara que tenguin ben clar, com no pot ser d'altra manera per l'experiència respectiva a les seves regions, que no només no passarà així sinó que el resultat orgànic de tocar el poder com sigui i amb qui sigui serà debilitar encara més el PSOE.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.