Falten seients buits

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els arguments del president Puigdemont per no assistir a la conferència de presidents autonòmics d'aquest dimarts són del tot raonables. Per una banda, d'aquestes reunions només en surten compromisos que no es compleixen, com la reforma del sistema de finançament pel gener del 2014, i no són més que una posada en escena. Per altra banda, un conflicte polític i democràtic com el català, el "gran repte" per a Rajoy en les seves pròpies paraules, mereix com a mínim una comissió bilateral. És el mínim que es pot demanar.

Se n'ha parlat menys, però hi ha hagut una altra baixa de pes, a la conferència de presidents autonòmics: la del lehendakari Iñigo Urkullu. Potser se n'ha parlat menys perquè no és vist com una amenaça. Però la seva reivindicació, quan va anunciar el passat novembre que no hi aniria, era la mateixa que la de Puigdemont avui. "O es reprenen les relacions bilaterals o no té absolutament cap sentit reprendre conversacions en una taula multilateral que no ofereix solucions per a l'autogovern basc", explicava llavors el portaveu del Govern basc Josu Erkoreka.

I més presidents de comunitats autònomes s'haurien de sumar a la iniciativa de deixar buida la cadira de la conferència de presidents. Començant pel president valencià Ximo Puig, que se'n torna a Madrid a veure com li tanquen de nou la porta als morros (sempre educadament). Malgrat que els valencians tenen una renda per capita inferior en un 12% a la mitjana de l'Estat espanyol, el seu dèficit fiscal és del 2% del PIB valencià, uns 2.000 milions d'euros anuals. El País Valencià no només és una comunitat pobra, sinó que a més a més li toca pagar la festa. I res no indica que hagi de canviar. Però toca seguir ofrenant noves glòries a Espanya.

"¿No hi ha ningú a l'altra banda que es pregunti què ha passat entre la darrera conferència de presidents i la d'ara perquè hàgim passat de 14 a 72 diputats independentistes?", es preguntava Carles Puigdemont durant la seva conferència aquest dilluns. Si en aquests moments de la pel·lícula la qüestió catalana no mereix ni tan sols un punt específic de l'ordre del dia de la reunió on es discuteixen els assumptes territorials, val més que el president ho deixi estar. Farà més Puigdemont quedant-se a Barcelona que Puig agafant l'AVE a Madrid per observar com ningú mou un dit pel finançament valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Nicolas Tomás
Nicolas Tomás

Periodista.