Referèndum, referèndum o eleccions

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des de l'independentisme, el més còmode i fàcil és culpar els 'comuns'. Ara, per exemple, la culpa és de Xavier Domènech, que ha dit que cal celebrar noves eleccions ja. I això que el gran debat del Partit Demòcrata avui és qui serà el successor de Carles Puigdemont en unes hipotètiques noves eleccions, no pas el referèndum que encara ningú ens ha dit com es farà. Fins i tot ha tornat a aparèixer el nom d'Artur Mas, a qui suposadament la CUP havia enviat "a la paperera de la Història".

Tothom en parla, de les noves eleccions, perquè al final és l'escenari més plausible. És el més lògic quan un Govern és investit amb un full de ruta que havia de concloure en 18 mesos, i que primer s'allarga tres mesos més i després de forma indeterminada. De fet, uns quants a Junts pel Sí estan desitjant que la CUP tombi els pressupostos i forci els comicis anticipats. Així s'estalviaran el gran marró del referèndum, que només es podrà celebrar entrant en conflicte amb l'Estat.

La primera opció, el referèndum acordat amb l'Estat espanyol -l'únic que contempla el president des de la cimera-, té al davant l'oposició frontal de PP, PSOE i Ciutadans. Ja està més que descartat per tothom. La segona opció, el referèndum unilateral, ningú ens ha explicat com s'evitarà que sigui un segon 9N. Pot semblar repetitiu, però és que no ens han dit què canviarà respecte d'aquella pseudoconsulta que, per no tenir, no tenia ni cens. Molts dirigents independentistes reneguen del 9N pràcticament des del 10N. I amb molta raó, perquè va ser el que va ser.

El més saludable seria que els catalans anéssim a les urnes aquest any. Si pot ser, per a celebrar el referèndum que ens van prometre, ja sigui acordat o unilateral (amb les garanties exigibles, perquè Catalunya no és Crimea). Si no tenen cap fórmula amagada per a evitar que sigui un 9N bis, cal posar les urnes per a mesurar de nou les majories i els lideratges del procés; i, si s'escau, posar en marxa un full de ruta renovat.

Tampoc no passa res si el procés continua allargant-se encara més: segons 'La Matemàtica de la història' d'Alexandre Deulofeu, Catalunya serà independent l'any 2029, quan l'Espanya que coneixem avui es desintegrarà. No tenim tanta pressa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Nicolas Tomás
Nicolas Tomás

Periodista.