L'estudi d'Olot RCR és distingit amb el Pritzker, el Nobel de l'arquitectura

L'estudi col·laboratiu dels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta (RCR), ha estat distingit aquesta vesprada amb al premi Pritzker, el més alt guardó de l'arquitectura mundial, considerat el Nobel d'aquesta disciplina. És la primera vegada que es concedeix un guardó conjuntament a tres arquitectes. I el segon concedit a l'Estat espanyol després del de Rafael Moneo, el 1996. La cerimònia de lliurament es farà a Tòquio, el proper 20 de maig.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"El seu treball mostra un compromís indestructible amb el lloc i la seua narrativa, per crear espais que troben en el discurs els seus respectius contextos", diu la nota que ha fet públic el guardó, que destaca les actuacions espais públics i privats i la capacitat per relacionar-se intensament amb el medi amb solucions específiques per a cada lloc, testimoni de la seua "profunda integritat". Alhora, destaquen també el treball col·laboratiu, que justifica aquest primer premi conjunt, així com "l'harmonització de la materialitat amb la transparència. Aranda, Pigem i Vilalta busquen connexions entre l'exterior i l'interior, de la qual cosa resulta una arquitectura emocional i experiencial".

Uns arquitectes que "evoquen la identitat universal a través del seu ús creatiu i intensiu de materials moderns com l'acer i el plàstic reciclat", rebla la nota. Glenn Murcutt, president del jurat, és un arquitecte que coneixia el treball realitzat per RCR. Una tasca que respecta el passat i projecta "amb claredat" el present i el futur.El jurat ha valorat també per premiar la tasca d'aquest estudi arquitectes, fundat el 1988, tenir un impacte que ha anat "molt més enllà de l'àrea immediata", diuen en al·lusió als seus diferents treballs, entre els quals ressalten el centre d'art "La Cuisine" (Nègrepelisse, França, 2014), el Museu Soulages en col·laboració amb G. Trégouet (Rodez, França, 2014), el Teatre La Lira, en col·laboració amb J. Puigcorbé (Ripoll, Girona, 2011), el restaurant Les Cols (Olot, Girona, 2011), el Petit Comte escola bressol en col·laboració amb J. Puigcorbé (Besalú, Girona, 2010), Bell-Lloc Celler (Palamós, Girona 2007) , Sant Antoni - Joan Oliver Biblioteca, Centre de la Tercera Edat i Càndida Pérez Jardins (Barcelona, 2007).

Cal destacar que a més de ser el segon premi a escala estatal després del de Moneo, el reconeixement a Pigem és també la segona vegada que recau en una dona després del premi a Zaha Hadid. El prestigiós premi instaurat per la família Pritzker està gestionat per la Hyatt Foundation i dotat amb 100.000 dòlars, tot i que allò fonamental és l'enorme impacte en el món de l'arquitectura. Abans d'això, RCR havien estat distingits amb la medalla d'or de l'Acadèmia de l'Arquitectura Francesa i també havien estat Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, el 2005.

Aranda, Pigem i Vilalta crearen el 2013 la fundació RCR BUNKA de recolzament a l'arquitectura i per promoure les arts i la cultura en la societat. L'anunci del Pritzker és una empenta inimaginable i un reconeixement inèdit a casa nostra al treball d'un equip d'arquitectes radicats a una petita ciutat de la Garrotxa, una decisió de gran valentia reconeguda explícitament pel jurat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.