Guia per entendre l'embolic de la nova RTVV

Amb bona part de les qüestions polèmiques quasi resoltes, la situació dels ex-treballadors i les diferents derivades jurídiques són les traves a superar per reobrir la nova ràdio i televisió pública.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de dècades de manipulació i deute, en novembre de 2013 el Consell del 'popular' Alberto Fabra tancava Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), un dels principals elements destinats a la vertebració del País Valencià. L'esquerra, que clamava al cel per aquella decisió que apagava més si cal l'autogovern dels valencians, va prometre durant la campanya engegar de nou l'ens. Una reobertura prolongada pels diferents estira i arronses entre els dos membres del Consell (PSPV-PSOE i Compromís) i el seu soci parlamentari (Podem).

Amb aspectes quasi assumits com l'emissió total en català, aquest dimecres es debat a les Corts Valencianes el projecte de llei que ha de donar llum verda a la nova ràdio i televisió valenciana. Una sessió clau, ja que el Consell es juga complir amb la data fixada per la vice-presidenta Mónica Oltra -octubre o novembre d'enguany- perquè les barres de colors donen llocs a sèries, programes i informatius. Tot i que pareix que regna el consens en diferents aspectes, el govern de Ximo Puig encara haurà d'esquivar diverses traves.

-Situació dels ex-treballadors. Es tracta del principal punt de fricció entre el Consell i el portaveu a les Corts de Podem, Antonio Montiel. A la llei, el síndic de la formació dels cercles va afegir una disposició on es reconeixia una «especial consideració als ex-treballadors» i els «exonerava» de realitzar proves de mèrit si aquestes en el passat ja havien estat superades. La clàusula, però, va ser qüestionada pel Consell Jurídic Consultiu (CJC). Amb el CJC en contra d'atorgar 'privilegis' als ex-treballadors, Compromís, PSPV-PSOE i Ciutadans han acostat postures -segons va publicar El Mundo- per tal d'eliminar aquesta part de la llei. Però, la postura ferma de Podem i la necessitat de traure la llei endavant en aspectes que tan Ciutadans com el PP poden estar-hi en contra -com per exemple, que les emissions siguen 100% en català- poden allargar més l'acord.

-Pendents del Tribunal Constitucional. El tancament de RTVV va provocar que la batalla política entre el Consell del PP i l'esquerra es traslladara als tribunals. El PSPV-PSOE va interposar un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió del president Fabra, però amb els socialistes al poder l'han retirat. Un fet que no impedeix que aquest tribunal es pronuncie. Tot i que es preveu que la sentència siga favorable al govern bipartit, en el dret tot és interpretable i sempre poden haver-hi sorpreses.

-Problema societari. Amb part de laberint societari que hi havia després del tancament resolt, l'obstacle se centra ara a determinar si s'ha produït un traspassament d'actius, un fet prohibit per la llei societària excepte en una situació: si es paralitza la liquidació. Amb actius traspassats -com el Centre de Produccions de Brujassot- a la Generalitat des de RTVV, en el Consell confien que la nova llei de recuperació de RTVV ature qualsevol situació d'incompliment de la legalitat. Tot i això, la llei assenyala que els liquidadors deuen tindre cura del patrimoni social perquè aquest no siga repartit entre els diferents socis.

-En mans de l'Audiència Nacional. Encara que les altres qüestions poden apagar la televisió abans de nàixer, l'aspecte més enrevessat és la demanda presentada davant l'Audiència Nacional pels sindicats CGT, i més tard UGT. Sindicats i govern valencià mantenen postures diferents. Si per una banda els representants dels treballadors creuen que la creació d'una nova llei consolida els arguments perquè l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) aprovat en l'extinció de l'empresa no siga ajustat a la llei; al govern valencià defensen que com aquest ha gaudit del vistiplau majoritari està dintre de la legalitat. La resolució de la sala és clau: en cas de declarar-se nul l'ERO, el procés de reobertura quedaria totalment paralitzat. No debades, n'és el principal obstacle a sortejar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.