Som el pipí que fem

Un test urinari que busca marcadors químics és capaç de dir en cinc minuts si has estat cuidant-te o menjant marranades.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan un metge o un nutricionista pregunta a un pacient quina dieta porta, mai pot refiar-se del tot de la seva resposta. La gent tendeix a empetitir els seus mals hàbits alimentaris i a exagerar, per exemple, les peces de fruita i els plats de verdura bullida que menja a la setmana.

Un nou test d’orina podria acabar amb la xerrameca exculpatòria i analitzar amb molta precisió si ens hem estat portant bé o hem estat fent el marrà. Aquesta prova detecta i mesura els nivells d’alguns marcadors biològics generats quan el cos descompon aliments com la carn, la fruita i la verdura. La prova només triga cinc minuts a donar els resultats i els marcadors que utilitza són molt més objectius i fiables que un “doctor, jo em cuido força”.

L’estudi, fet pel Departament de Medicina de la universitat britànica Imperial College London, ha agafat de mostra 19 persones. A totes elles se les ha fet menjar quatre tipus de dieta diferents, des d’una molt sana (alta en verdura i fruita) fins una de poc sana (alta en greixos i baixa en fruita i verdura). Cada persona del grup ha seguit totes quatre dietes durant tres dies, un temps en què havien d’estar al laboratori.

Els investigadors recollien mostres de la seva orina al matí a la tarda i a la nit. A partir d’aquí, les han analitzades en busca dels compostos químics que produeix el cos quan descompon l’aliment. Alguns indiquen aliments genèrics que la persona ha menjat, ja sigui carn vermella, pollastre, peix, fruita o verdura. Altres compostos encara filen més prim, indicant que la persona ha menjat, per exemple, raïm, cítrics o verdura de fulla verda.

Basant-se en els resultats dels seus anàlisis, els investigadors han creat un model d’aquests compostos químics que indica si una persona està mantenint o no una dieta sana. El model es pot comparar amb el perfil urinari de qualsevol persona per saber la qualitat de la seva dieta.

Els investigadors van posar a prova el seu test analitzant les mostres d’orina de 225 persones britàniques i 66 daneses. Aquestes mostres provenien d’un estudi anterior i existia informació fiable sobre la dieta d’aquestes persones. Doncs bé, el test va poder predir amb gran veracitat els seus hàbits alimentaris.

De moment, la prova es troba en un estadi inicial i encara no està preparada per sortir al mercat. Aquestes dades objectives podrien ajudar la gent a prendre consciència sobre els seus hàbits reals i ajudaria els metges i nutricionistes a saber si els pacients estan seguint la dieta que se’ls encomana.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.