Així va regar amb diners públics Rita Barberá a Lo Rat Penat i la RACV

Tot i que el PP de València havia aparcat el seu discurs més anticatalanista, l'ex-alcaldessa Rita Barberá va atorgar en 2015 sense justificació 58.000 euros a Lo Rat Penat i 10.000 euros a la RACV. Amb Joan Ribó a l'alcaldia, les subvencions s'han reduït considerablement i es circumscriuen a determinades activitats festives.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fa un quart de segle, una joveníssima Rita Barberá va accedir a l'alcaldia de València gràcies al seu pacte amb Unió Valenciana (UV). Marcant el guió que després aplicaria el PP valencià, Barberá va assumir tot aquell discurs anticatalanista i d'un regionalisme que només contemplava la cultura pròpia com a folklore per a fer una autèntica OPA a UV. No només va incorporar el seu missatge, també va sumar al seu equip vells regidors del partit encapçalat per Vicente González Lizondo.

Agraïda per aquella operació que tants rèdits electorals va donar-li en ocupar l'alcaldia durant 24 anys, Barberá durant el seu últim any al capdavant de l'Ajuntament de València va mantindre, tot i haver descuidat el missatge més anticatalanista, el favor a entitats que van promoure aquest discurs que va beneficiar-la. Institucions secessionistes com ara Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) van veure com els diners públics rebuts pel consistori no cessaven.

Segons fonts municipals consultades per EL TEMPS, en 2015 Lo Rat Penat va rebre 53.000 euros a fons perdut per activitats festives i altres 5.000 en qualitat de subvenció per la reparació de les obres realitzades a la seua seu. Amb aquests diners, tots els contribuents van pagar la reforma de la façana del seu local, les despeses corrents de l'entitat -com ara el servei de telefonia- i els salaris dels treballadors d'una associació que defèn posicionament no científics sobre la llengua.

L'acadèmia que defensa sense fonament filològic aquestes falsedats per la llengua, la RACV, també va aconseguir captar fons públics de la corporació local governada pel PP. De forma directa i sense cap mena de justificació, segons fonts de l'Ajuntament de València, va rebre 10.000 euros.

Amb l'arribada de l'esquerra al consistori les coses han canviat. Lo Rat Penat només ha rebut 20.000 euros per activitats festives plenament justificades. La RACV, en canvi, s'ha quedat, de moment, sense diners. «Pot presentar-se a la convocatòria de subvencions i si aporta un projecte interessant per a la ciutat, podrà gaudir d'una ajuda pública. Els temps de regar-li diners perquè sí, s'han acabat», asseguren fonts oficials del tripartit conformat per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú. Un símptoma clar del canvi polític.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.