Premis Nacionals de Cultura 2019

Jaume Cabré, Carme Ruscalleda i Clara Peya, entre els Premis Nacionals de Cultura

Maria Bohigas, el Museu de Lleida, el COAC, la fira Litterarum de Móra d'Ebre, la Federació d’Ateneus de Catalunya, Josefina Matamoros i Josep Ponsatí també reben la distinció més rellevant que atorga la Generalitat catalana en l’àmbit cultural.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha anunciat aquest dimecres els Premis Nacionals de Cultura 2019. Enguany, els noms reconeguts amb el guardó són l'escriptor Jaume Cabré, l'editora i traductora Maria Bohigas, la cuinera Carme Ruscalleda, la compositora Clara Peya, l'artista Josep Ponsatí i la historiadora de l'art i ambaixadora a la Catalunya Nord de l'art català d'avantguarda Josefina Matamoros. Pel que fa a entitats, han estat reconeguts el Museu de Lleida, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Federació d’Ateneus de Catalunya i Litterrarum Móra d’Ebre - fira d’espectacles literaris.
 
Els Premis Nacionals de Cultura celebren enguany la 44a edició i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA, que actualment està format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola. Els guardons són els més rellevants que atorga la Generalitat en l’àmbit cultural i viuran la cerimònia oficial de lliurament el dijous 4 de juliol al Teatre L'Artesà d'El Prat de Llobregat, a punt de reobrir les seves portes. En els premiats d'enguany hi conflueixen excel·lència i innovació, i una visió integral del territori, coronats amb una àmplia representació generacional. "S'ha volgut reconèixer els exponents de la cultura popular i també de l'avantguarda artística", sense deixar de reivindicar "el paper fonamental de la dona en la vida cultural", com ha anotat el consell.

En el terreny literari, els premiats del 2019 han estat l'escriptor Jaume Cabré –autor de títols emblemàtics i de gran repercussió internacional, com Senyoria, L'ombra de l'eunuc, Les veus del Pamano o Jo confesso– i Maria Bohigas, editora de Club Editor. El CoNCA també ha guardonat la Fira d’espectacles literaris Litterarum Móra d’Ebre, per "construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana".
 
Jaume Cabré, premiat amb el Nacional de Cultura 2019

 

Els dels guardons 2019 també han recaigut en l'ambaixadora a la Catalunya Nord de l'art català d'avantguarda, Josefina Matamoros –puntal de l'art al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i que també ha estat la directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret– i l'escultor Josep Ponsatí, amb vincles amb París i Nova York, que va introduir el minimalisme escultòric al principat amb peces inflables de dimensions monumentals integrades al paisatge.

La guanyadora més jove i la incorporació de la cuina

La compositora, música i intèrpret Clara Peya, la més jove de les premiades i de la història dels guardons, ha estat reconeguda per una obra valenta i visceral, i per ser una "veu transgressora capaç d’hibridar la música de cambra, el jazz, el pop i l’electrònica, fidel al seu piano i compromesa amb la llibertat d’expressió en escena". "Espero que l'art i al cultura evolucioni cap a un lloc on hi hagi persones que em puguin treure el premi de les mans", ha afirmat Peya.

 
Carme Ruscalleda, premiada

Com a gran novetat, la gastronomia s'incorpora al palmarès amb Carme Ruscalleda, al capdavant del restaurant Sant Pau a Sant Pol de Mar fins fa pocs mesos, i una cuinera que ha estat capaç de convertir la cuina de proximitat en un art, de fer-ho amb la invenció de plats i el tractament del producte de qualitat i arrelat al territori, així com "de combinar l’avantguarda i la tradició culinària del país des de la reivindicació de la primera matèria".

Els premis també han reconegut tres entitats que han contribuït "a la construcció del país amb la conservació i difusió del nostre patrimoni artístic i de la nostra identitat compartida": el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que "ha permès prestigiar el nostre patrimoni i consolidar un arxiu de referència en l’àmbit nacional i internacional"; la Federació d'Ateneus de Catalunya, "canalitzadora de la llarga i valuosa tradició ateneista catalana en la defensa de la cultura i la llengua pròpies"; i el Museu de Lleida, reconegut "pel servei que fa al territori i la rellevància de la seva col·lecció".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.