A la premsa internacional: Ofensiva republicana contra l'Obamacare

Els republicans ja han posat en marxa la seva ofensiva contra l'Obamacare al Senat. Com informa The New York Times, els senadors republicans tracten de revocar la llei sanitària del president Obama, que ha donat cobertura a milions de persones properes a la línia de la pobresa. Per la seva part, el president electe Donald Trump vol revisar l'agència d'espionatge. The Wall Street Journal detalla que Trump treballa amb els seus principals assessors "en un pla que reestructuraria i reduiria la principal agència d'espionatge del país". Mentrestant, al Regne Unit, The Guardian destaca que la primera ministra Theresa May tracta de calmar els ànims nomenant un nou ambaixador a la Unió Europea, Tim Barrow, que és un diplomàtic de carrera i no un 'brexiter'. Des de París, Le Mondre revela avui com França rastreja i mata els gihadistes francesos a Síria i el Sahel. Existeix una llista d'objectius per a aquestes "execucions extrajudicials". Finalment, el també francès Libération es fixa en la França "que salva l'honor", la França que ajuda els immigrants. No obstant això, un procés judicial contra un agricultor que va ajudar immigrants eritreus posa de manifest els riscos d'aquesta solidaritat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="4387,4386,4385,4384,4383,4382"]

Als Estats Units, The New York Times arriba als quioscos aquest dijous assegurant que els senadors republicans posen en marxa una ofensiva contra l'Obamacare, la llei sanitària del president Obama. En aquest sentit, el diari novaiorquès explica que, mentre els republicans tracta de revocar la Llei d'atenció sanitària assequible del 2010, el president Obama va fer un "estrany viatge" al Capitoli per a defensar la seva pròpia llei. L'Obamacare ha creat mercats d'assegurances en línia, ha ofert noves proteccions a persones que busquen una assegurança mèdica i ha proporcionat cobertura a milions de persones properes a la línia de la pobresa a través del programa Medicaid.

Per la seva part, també als Estats Units, The Wall Street Journal informa en la seva edició d'avui que "Trump planeja una revisió de l'agència d'espionatge". En aquesta línia, el diari del districte financer detalla que, segons les seves fonts, "el president electe Donald Trump, un dur crític de les agències d'intel·ligència dels Estats Units, està treballant amb els seus principals assessors en un pla que reestructuraria i reduiria la principal agència d'espionatge del país". I el rotatiu afegeix: "El moviment es deu a la creença que l'Oficina del Director d'Intel·ligència Nacional s'ha inflat i polititzat".

Al Regne Unit, The Guardian destaca aquest dijous que la primera ministra tracta de calmar els ànims nomenant un nou enviat a la Unió Europea. Sobre això, el diari londinenc indica que "Theresa May s'ha mogut ràpidament per a calmar les tensions per la renúncia d'Ivan Rogers com a ambaixador de la Gran Bretanya a la UE nomenant el diplomàtic de carrera Tim Barrow com a substitut". Segons el rotatiu, "la decisió significa que la primera ministra ha ignorat les crides per a nomenar un 'brexiter', en un moviment que tranquil·litzarà aquells de l'administració pública que temen que el càrrec sigui polititzat".

A França, Le Monde revela avui com França rastreja i mata els gihadistes a Síria i el Sahel, "com Hollande pilota les operacions antiterroristes a l'estranger per a eliminar els gihadistes que suposen una amenaça per França". El diari parisenc assenyala que un document confidencial mostra que l'Elisi tracta d'evitar qualsevol debat sobre la naturalesa d'aquestes "execucions extrajudicials". Vuit francesos han estat assassinats a Síria. Al Sahel, quatre (o fins i tot cinc) dels gihadistes francesos han estat eliminats. Tots ells apareixen en una llista d'objectius a eliminar.

A Veneçuela, El Universal obre la seva portada d'aquest dijous amb la remodelació del govern de Nicolás Maduro, en la qual destaca la designació de Tareck El Aissani com a vicepresident. El diari editat a Caracas precisa que "el president va reemplaçar nou ministres i va canviar de càrrec a dos", i que "va anunciar mesures econòmiques en els pròxims dies". El Aissani és un dels chavistes que genera més rebuig entre la coalició opositora Mesa de la Unidad Democrática, per entendre la política com una guerra de trinxeres i pels seus atacs i insults a adversaris polítics i fins i tot periodistes que el critiquen.

Finalment, també des de París, Libération es fixa avui en la França "que salva l'honor". En aquest sentit, el diari francès sosté que "els actes de solidaritat cap als immigrants existeixen", però que "el procés que s'ha obert ahir mostra els riscos". I explica sobre això a les pàgines interiors: "El fiscal ha demanat vuit mesos de condemna condicional contra Cédric Herrou, agricultor i activista que va comparèixer el dimecres a Niça per haver ajudat immigrants eritreus al vall de la Roya, a prop de la frontera entre França i Itàlia".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.