A fons

Desmuntant el lobby catòlic de la concertada valenciana

A quatre mesos de les eleccions valencianes, el lobby catòlic valencià ha engegat una nova campanya a favor de l'ensenyament concertat i privat religiós amb l'ultraconservador Arquebisbe de València, Antonio Cañizares, com a cap visible. EL TEMPS desgrana tota una xarxa d'influència conformada per associacions de pares d'alumnes vinculades a moviments integristes, patronals de col·legis propietat de famílies de poder valencianes, universitats privades lligades al neoconservadorisme espanyol i diòcesis favorables a congregacions ultracatòliques.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb una indumentària sòbria i sense lluir la fastuosa capa roja dels esdeveniments sagrats al seu calendari diocesà, l'Arquebisbe de València, Antonio Cañizares, volia ressuscitar la batalla dels col·legis concertats i privats de caràcter religiós contra el Consell. Conegut a la cúria com al petit Ratzinger -en referència a la seua admiració per l'anterior papa, Benet XVI- i nascut al si d'una família franquista, Cañizares va enfundar-se l'alçacoll més ultraconservador. «En aquests moments, la amenaça més gran de la humanitat és la llei de gènere, l'ensenyament de gènere, la ideologia de gènere», va pronunciar a la Facultat de Teologia de València. «On ens condueix tot açò? Al deteriorament de la nostra humanitat. Sense homes no hi ha societat, no hi ha convivència», rematava a tall de resposta contrària a la igualtat entre homes i dones i a l'emergència feminista.

L'arquebisbe, que en ocasions anteriors havia carregat contra les persones migrants o el col·lectiu LGTBI, s'empipava amb les polítiques educatives del Govern valencià. Sense especificar a quina llei feia menció, el prelat titllava de «lliberticida, de tall estalinista, que imposa dictatorialment la ideologia de gènere a tots els nivells de l'educació i que penalitza clarament les institucions i escoles de diversos cursos» una normativa aprovada per les Corts Valencianes. «Si l'educació depèn de l'Estat, no sortirem de la dictadura», expressava parafrasejant suposadament l'expresident espanyol i franquista reconvertit a democratacristià Adolfo Suárez.

Aquelles afirmacions van pronunciar-les fa poc més d'una setmana a la presentació de la campanya #YoElijo, impulsada pels 730 col·legis que s'integren a les patronals de la Federació de Centres d'Ensenyament de València (Feceval) i a les Escoles Catòliques de la Comunitat Valenciana. Una iniciativa en defensa del model d'educació privat i concertat a la qual se sumaven la Universitat Catòlica de València (UCV), la Universitat CEU Cardenal Herrera, les tres diòcesis del País Valencià, la Confederació Catòlica de Pares de Família i Pares d'Alumnes valenciana, la Federació Catòlica de Pares d'Alumnes de València i el mateix arquebisbat. Tota una xarxa d'influència amb connexions amb els moviments més integristes, famílies de poder valencianes i factòtums del neoconservadorisme autòcton i espanyol.

Els patrons de l'ensenyament religiós

Patronal per excel·lència dels centres concertats valencians, Feceval està presidida per Alberto Villanueva, representant del col·legi Trafalgar. L'antecessor de Villanueva era José Manuel Boquet, esquitxat per cobrar presumptament un sou d'entre 1.600 euros i 1.800 euros com a alliberat. Aquest salari era desemborsat per part de la Conselleria d'Educació quan, segons va denunciar Compromís als jutjats valencians, treballava per a l'organització empresarial. Una situació que s'hauria repetit amb Jennifer Tortajada, actual advocada de Feceval; Rafael Rodrigo, comptable de la patronal; Juan José Lopez, també lletrat de l'organització empresarial; Miguel Ángel Ayza Gámez, encarregat de la formació de Feceval i àrbitre a la Primera Divisió espanyola de futbol, entre altres, segons va enumerar la diputada valencianista a les Corts Valencianes, Isaura Navarro.

Feceval compta, al seu torn, amb l'ex-alt càrrec del Consell de Francisco Camps i membre de l'ala cristiana del PP valencià, Mariano Vivancos, com a director gerent. Integrant del grup que va redactar el programa electoral dels populars als comicis valencians del 2011, Vivancos va abandonar la direcció general de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva de la Conselleria d'Educació l'any 2012. Va ser destituït per qualificar de «talibans que fan política» als professors dintre d'un acte del PP d'Ontinyent (Vall d'Albaida). En el seu moment, era una persona pròxima a Juan Cotino, exdirector de la policia espanyola, expresident de les Corts Valencianes i presumpte factòtum del negoci gürtelià de la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006.

Representants dels col·legis concertats i privats de caràcter religiós i de federacions d'alumnes catòlics, com ara l'arquebisbe Antonio Cañizares o Vicente Morro, amb la mà de la campanya #YoElijo| @yoelijo_edu

A l'organigrama directiu de l'organització empresarial de l'ensenyament, Ana Marín, del centre d'estudis Marni, n'ocupa la vicepresidència. Tot i ostentar aquest càrrec, a les seues xarxes socials ha compartit publicacions de Ciutadans en les quals Albert Rivera qualificava de «colpistes» els dirigents independentistes catalans; comentaris del dirigent ultradretà de Vox a València i històric del blaverisme virulent Fernando Chiva, o crítiques del mateix Vivancos contra els carrils bici a València. Aquest centre escolar forma part d'un extens hòlding educatiu administrat per l'empresari José Luis Marín. No debades, integra el Centre de Naturaleza Tarihuela, els col·legis Camarena Valterna i Mas Camarena, les escoles infantils Mas Camarena i Marni o el complex esportiu Mas Camarena. També està present a les firmes Marnisport SL, Schoolfood SL, Immobiliaria Marin Medina SL, Edicinco SL, Aguas de Ribaroja SL o a Escuelas Infantiles Siglo XXI.

La secretaria general recau en mans de Josefina Grao, representant del col·legi Sagrada Família. Aquest centre educatiu és gestionat per les Germanes Terciàries Caputxines, que també regien els centres de menors de Nules (Plana Baixa), Castelló i Sogorb (Alt Palància). De fet, les instal·lacions de Sogorb van estar envoltades de polèmica pels presumptes càstigs físics que rebien els nens i que la justícia, finalment, va arxivar. L'ordre, al seu torn, combrega amb les postures més integristes del catolicisme global. «Són molts els indicis que amenacen la solidesa de la institució familiar en el món: augment de divorcis, difusió de l'avortament, infanticidi, utilització d'anticonceptiu, desintegració, violència, infidelitat, alcoholisme, drogoaddicció, incestos, [...] pèrdua del valor de l'amor i la seua identificació netament amb la sexualitat, difusió de la prostitució i l'homosexualisme», recull el pla global pastoral de l'any 2002 de les Terciàries Caputxines.

L'Opus Dei també està present en l'estructura directiva de Feceval. Del col·legi Vilavella, propietat de l'entramat educatiu de la congregació ultracatòlica, és la vocal Regina Fernández. La influència de l'Obra s'amplia fins a la tresoreria a través de l'EFA La Malvesía, una escola inspirada en la filosofia de monsenyor Josemaría Escrivà de Balaguer. El col·legi Santo Tomás de Villanueva, gestionat pels Agustins, compten amb un vocal a la direcció de la patronal concertada. «Entendre l'escola catòlica com a lloc d'evangelització, d'autèntic apostolat i d'acció pastoral amb una atenció particular al desenvolupament dels coneixements, actituds i competències que configuren la dimensió espiritual humana i, concretament, la dimensió cristiana», és un dels punts de l'ideari del centre.

El tercer vocal de la patronal és Pedro Ramírez, del centre escolar Gran Asociación. És gestionat per la Gran Associació de Beneficència Domiciliària Nostra Senyora dels Desemparats, que té com a president a Manuel Sánchez, qui ocupa el mateix càrrec al Casino d'Agricultura de València, i com a vicepresident a l'exdirigent de Lo Rat Penat i empresari del tèxtil José María Boluda. Com a vicepresident segon, hi havia l'exmarquès d'Amposta José Ferraz -ja desaparegut-, tot i que l'actual també està present a la direcció. El tresorer és Luis Caruana Font de Mora, esquitxat per restaurar amb diners públics llibres de la família del exgovernador del Banc d'Espanya, Jaime Caruana, el seu oncle. Caruana Font de Mora és fill de tinent general Luis Caruana, governador militar de València durant el 23-F.

L'entitat que gestiona aquesta escola té, a més, com a vocal el mosqueter del rei emèrit Joan Carles I i exdirectiu de bancs com ara JP Morgan o UBS José del Portillo; l'assessor del Consell de Patrons dels Museus del Vaticà i entrellaçat amb famílies nobles Alfredo Escudero; l'arxiver de Lo Rat Penat i membre de la blavera Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), José Francisco Ballester-Olmos o Lorenzo Martínez-Sendra, fill de l'empresària Mari Carmen Sendra, que va gestionar durant anys l'hotel Astoria. Carmen de Rosa, presidenta de l'Ateneu Mercantil, membre del PP i exdirigent fallera, també té un lloc a la directiva de l'associació. És germana de Fernando de Rosa, president de l'Audiència Provincial de València, expresident del Consell General del Poder Judicial i exconseller de Camps, i d'Alberto de Rosa, conseller delegat de Ribera Salud.

Vicenta Rodríguez, secretària autonòmica d'Escoles Catòliques al territori valencià, durant la presentació del manifest "Per una educació en llibertat' a la Universitat CEU Cardenal Herrera| CEU Mitjans de Comunicació

L'altra gran patronal de la concertada, Escoles Catòliques, té com a secretària autonòmica Vicenta Rodríguez, qui ha brandat diverses vegades «contra la ideologia de gènere [la definició pejorativa de l'integrisme per referir-se a la defensa dels drets LGTBI i el feminisme]» i ha compartit a Facebook missatges del líder de Vox Andalusia. La presidenta de l'organització empresarial és Manuela Nieto, integrada a la congregació antiavortista Germanes Trinitàries. El centre educatiu que representa la vicepresidenta María Socorro Morales, el col·legi Nuestra Señora del Carmen, va emetre un vídeo contrari a l'avortament. I l'escola Sagrado Corazón Hermanos Maristas -que a través de Chano Guzman està a la direcció d'Escoles Catòliques- va convidar fa unes setmanes el director del màster de Bioètica de la UCV, Julio Tudela, que l'any 2017 «rebutjava la ideologia de gènere per no ajustar-se a la llei natural i a la veritat de l'ésser humà».

Com a responsable de l'estructura empresarial religiosa, hi està Francisco Tos, de la Fundació Domus, que al seu patronat integra Cañizares. A les xarxes socials, Tos ha compartit piulades de la unionista Societat Civil Catalana i critiques a Podem, i Pilar Goterris, del col·legi Nuestra Señora de la Consolación, articles contra la memòria històrica a Andalusia. La junta rectora compta amb representants dels bisbats i de la Fundació Sant Vicent Màrtir-Col·legis Diocesans, com ara Rafael Cerdà, qui va celebrar una eucaristia l'any 2016 amb motiu del 40 aniversari del moviment reaccionari Camí Neocatacumenal.

L'empresari Manuel Ortiz, president del Grup Acerca, també està present en ser propietari dels centres Villa Fátima, Mantellate, Abad Sola i Madre Josefa Campos, de clar caràcter catòlic. Segons va denunciar Compromís, Escoles Catòliques de la Comunitat Valenciana, va gaudir de treballadors zombis, com ara Juan José Villanueva, director pedagògic, o Julio Antonio Longares, aleshores secretari autonòmic de la patronal eclesiàstica.

El braç civil de la concertada

A l'acte de campanya de la concertada i la privada, també hi era Vicente Morro, portaveu de la delegació autòctona del Fòrum de la Família i de la Mesa per la Llibertat Educativa -una plataforma que aixoplugava els impulsors de la campanya i el PP-, president de la Federació Catòlica de Pares d'Alumnes de València i exvicepresident de l'Associació Valenciana per la Defensa de la Vida -amb una presència notable de l'Opus Dei-. Anticatalanista -va participar en la manifestació de l'extrema dreta de novembre de 2017-, contrari a l'avortament i a les lleis que atorguen drets al col·lectiu LGTBI, està lligat al partit residual Avanza, que compta entre les seues files amb ex-alts càrrecs del govern de José María Aznar, com ara Benigno Blanco.

Morro, durant la seua etapa de més intensitat al capdavant del Fòrum de la Família, va compartir manifestacions antiavortistes amb grupuscles ultracatòlics com ara la suposada pantalla de la secta el YunqueHazte Oir o la plataforma Valencia Educa en Libertad, en la qual estava integrat José María Llanos, actual líder de l'extrema dreta de Vox al territori valencià. Llanos, de fet, va estar al capdavant de la campanya contra l'assignatura Educació per a la Ciutadania al País Valencià i va arribar a la vicepresidència de la Federación de Educación y Desarrollo en Libertad. A banda de referent de la ultradreta valenciana, actualment és administrador solidari de Medios de Comunicación de Pensamiento Libre SL, en la qual també participen destacats membres de Vox València com ara Vicente Roglà, Juan Manuel Roberto Ponce de Lis o Vicente Gil Palop, i de la consultora Iusaequitas SL. 

Vicente Morro, delegat del Fòrum de la Família al territori valencià i president de la Federació Catòlica de Pares d'Alumnes de València, durant el seu discurs a la manifestació convocada per l'extrema dreta valenciana| EL TEMPS

Concapa, amb una presència notable a les comarques meridionals del País Valencià, és l'altra associació de pares d'alumnes educatius de caràcter religiós integrada a la xarxa en defensa de la concertada i la privada catòlica. «Amb el valencià, ens volen adoctrinar com en Catalunya, però ací no callarem», va expressar en una entrevista a El Mundo la seua presidenta, Julia Llopis. Aquest col·lectiu educatiu va impulsar junt amb l'entitat presidida per Morro la Plataforma por la Libertad Lingüística en Educación, que tenia com a raó de ser la seua oposició al decret de plurilingüisme del Govern valencià.

L'alineació de l'entitat es complementava amb el grupuscle Idiomas y Educación i Fapa Gabriel Miró. Aquesta federació escolar està presidida per Ramón López, força lligat al PP de Torrevella, en especial, a l'exalcalde Pedro Hernández Mateo, qui va estar empresonat pels delictes de prevaricació i falsedat documental. L'Asociación en Defensa del Castellano en la Comunidad Valenciana, connectada amb l'extrema dreta blavera i amb membres lligats a Vox, també era de la partida. Antiavortista i amb manifestacions contràries al matrimoni homosexual, Concapa és membre del Fòrum pel Dret a Escollir Llengua Vehicular.

D'universitats 'neocons' i diòcesis integristes

El lobby de la concertada compta, a més, amb el suport de les dues universitats privades valencianes de caràcter catòlic. La Universitat CEU Cardenal Herrera, amb un perfil gestor més moderat, és propietat de l'Associació Catòlica de Propagandistes (ACdP), amb gran presència al sector educatiu. Com a rectors ha tingut a l'actual president de la blavera RACV i exdirigent d'UCD José Luis Manglano o al neocarlí i simpatitzant, segons va narrar aquest setmanari, del grupuscle ultradretà violent Guerrillers de Crist Rei, Alfonso Bullón Mendoza. Com a president de l'ACdP, Bullón dirigeix el patronat del centre educatiu superior.

Amb tradicionalistes com ara Consuelo Martínez o antiavortistes com ara Consuelo García-Angulo, el patronat compta amb la presència del cardenal Cañizares i de Manuel Marco, exregidor del PP a Sant Vicent del Raspeig (Alacantí) i exassessor de la Diputació d'Alacant durant la presidència de Luisa Pastor. Elena Otero-Novas, exdirectiva de la constructora Sacyr, actualment a Vodafone i filla de l'exministre d'UCD José Manuel Otero, és altra de les patrones del CEU. Com ho és Marcelino Oreja, ministre d'Exteriors democratacristià durant la transició, membre del PP amb seient en diversos consellers d'administració com ara a la constructora esquitxada pel dopatge electoral dels populars FCC, fill d'un diputat tradicionalista durant el franquisme i oncle de l'exministre amb Aznar Jaime Mayor Oreja.

Mayor Oreja, president de la plataforma antiavortista Federación One of Us, és patró de la UCV, qui ha tingut rectors lligats a l'Opus Dei i la UCD. Exministre d'Interior i membre de l'ala més dura de la formació de la gavina, Mayor Oreja ha estat lligat a la secta ultracatòlica el Yunque, segons apunta l'historiador Santiago Mata a l'obra El Yunque en España. La sociedad secreta que divide a los católicos (Amanecer, 2015). La UCV també compta amb patrons com ara Javier Marín Román, un banquer amb un currículum polèmic a Banif. Exdirectiu del Banc Santander i exassessor de l'entitat financera del Vaticà, Marín va estar obligat a tornar 7 milions d'euros al Santander per incomplir el seu contracte de prejubilació.

L'exministre d'Interior d'Aznar, Jaime Mayor Oreja, amb una responsable de la plataforma ultracatòlica Abogados Cristianos. Mayor Oreja és patró de la Universitat Catòlica de València. El seu oncle Marcelino Oreja ho és del CEU Cardenal Herrera

A la direcció del centre d'estudis superiors, hi ha més figures relacionades amb el PP, com ara Adolfo Suárez Illana, fill de l'expresident espanyol durant la transició. Responsable del nou think tank dels populars, Illana va afirmar que la democràcia a l'Estat espanyol «es deu, en part, gràcies a Franco i, en part, gràcies a Carillo», va qualificar de «més pervers el colp dels separatistes que l'ocorregut el 23-F» i que «no veia cap anticonstitucionalisme a Vox».

Suárez Illana comparteix patronat amb el jurista Vicente Garrido Mayol, expresident del Consell Jurídic Consultiu (CJC) a proposta de l'expresident valencià imputat a diversos escàndols Francisco Camps, a qui va dirigir-li la tesi. Exsecretari general de la Fundació Broseta i membre de la RACV, va militar a la UCD i és deixeble de l'anticatalanista Juan Ferrando Badía, que va exercir com advocat d'ultres del Grup d'Acció Valencianista, força de xoc del blaverisme més irredempt durant la denominada Batalla de València. Garrido està esquitxat a la trama que presumptament va operar al Palau de les Arts. El jurista va ser conseller de la firma creada per l'exintendent de l'òpera Helga Schmidt per aconseguir patrocinis quan aquest servei abans no estava privatitzat i dels quals cobrava una comissió presumptament il·legal. L'adjudicació sense concurs i la funció de captar espònsors de l'empresa fou avalada pel CJC, aleshores presidit per Garrido, segons El Mundo.

L'organisme directiu de la UCV està conformat, al seu torn, per membres de la prelatura com Cerdà o el bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, imputat pels suposats pecats que van produir-se a la Fundació V Encuentro de las Familias. L'entitat fou impulsada ad hoc per la visita del pontífex Benet XVI l'any 2006 a la ciutat del Túria. A més, el cardenal Cañizares ocupa la presidència d'una universitat que va ser beneïda pel PP: va gaudir de terrenys públics per instal·lar seus a Torrent (Horta), Xàtiva (Costera), Alzira (Ribera Alta) i València i va rebre l'autorització per impartir medicina quan mancava dels requisits pertinents.

Aquesta universitat catòlica fou impulsada pel cardenal ultraconservador mort l'any 2011, Agustín García-Gascó. Un apadrinat per aquest prelat, Jesús Murgui, ocupa ara el càrrec de bisbe d'Oriola-Alacant, una institució que junt amb la resta de diòcesis valencianes controlen més d'una cinquantena de col·legis al País Valencià i que s'han sumat a la campanya per la concertada i la privada religiosa. Murgui, que durant la seua estança a Mallorca va fer gestos cap als kikos -com es denominen els fidels del Camí Neocatacumenal-, va acudir a les misses en favor de la família tradicional del purpurat ultraconservador Rouco Varela.

A la diòcesi de Sogorb-Castelló, el bisbe Casimiro López ha seguit les línies de Murgui sobre aquest moviment integrista i recalcitrant. López va celebrar una missa per a les comunitats dels kikos l'any 2002 una vegada van aprovar-se els estatuts dels ultracatòlics, ha beneït una parròquia finançada per les contribucions dels seguidors neocatacumenals i ha impulsat un seminari controlat per partidaris d'aquesta doctrina religiosa. «Si l'Estat s'atorga el dret a educar, es pot caure en un totalitarisme», va criticar aquesta mateixa setmana.

L'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, besa la bandera espanyola| EFE

També relacionat amb els kikos fins al punt d'adular aquest moviment i escriure el pròleg d'una obra del seu fundador, Kiko Argüello, està Cañizares. El cardenal, a més, va rebre 26.000 euros de la Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia, lligada als neocatacumenals, per a un cotxe oficial. Cicerone de conferències de purpurats contraris al papa Francesc a la UCV com ara Carlo Caffara, arquebisbe de Bolonya, ha convertit la universitat «en un motor del reaccionarisme», segons apuntava a un reportatge en EL TEMPS una persona amb grans coneixements de la cúria valenciana. Un centre universitari en el qual fa poc més d'una setmana Cañizares, com a rostre de la xarxa catòlica valenciana, defensaria el negoci de l'ensenyament privat i concertat. La seua darrera missa ideològica.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.