A la premsa internacional: Els expatriats, "ostatges del Brexit"

La relació entre la Casa Blanca i el Congrés serà moguda. Com informa The New York Times, després que Trump qüestionés les prioritats dels congressistes republicans, aquests finalment van decidir retirar el seu pla per a restringir el poder de l'Oficina d'Ètica del Congrés. Qui també ha revertit la seva decisió per Trump és la companyia Ford. El Financial Times destaca que, després que el president electe amenacés amb aranzels punitius, Ford va decidir cancel·lar una gran inversió en una planta a Mèxic i instal·lar-se a Michigan. Per la seva part, els senadors ja han començat a actuar un cop han assumit el càrrec. The Wall Street Journal assegura avui que "el Senat es mou per a desmantellar la llei sanitària" del president Obama. Ja havien dit que era una de les seves principals prioritats. Mentrestant, des de París, Le Monde viatja fins al Regne Unit, des d'on afirma que els "expatriats" són "ostatges del Brexit". Segons el diari, "la sort dels 3 milions de ciutadans de països europeus que viuen i treballen a l'altra banda del canal de la Mànega està en el cor de les negociacions sobre el Brexit". Des de Colòmbia, El Tiempo analitza "les claus del projecte de justícia especial per a la pau". Finalment, el veneçolà El Nacional denuncia que "10.500 nens van morir en hospitals el 2016". Això suposa "un retrocés de 19 anys en les estadístiques de salut pública".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="4266,4265,4264,4263,4262,4261"]

Als Estats Units, The New York Times arriba als quioscos aquest dimecres informant que els republicans de la Cambra de Representants han retirat el seu pla contra l'Oficina d'Ètica del Congrés. En aquest sentit, el diari novaiorquès explica que els republicans van votar el dilluns per a restringir el poder de l'Oficina d'Ètica del Congrés (OCE), entitat independent que investiga les acusacions de mala conducta contra congressistes, que hauria passat a estar sota el control del Congrés. Finalment, després d'una reunió d'emergència, van retirar el seu pla. Enmig, el president electe Donald Trump va qüestionar les prioritats dels legisladors republicans a través de Twitter. Serà una legislatura moguda.

Per la seva part, The Wall Street Journal destaca avui que "el Senat es mou per a desmantellar la llei sanitària". En aquesta línia, el diari del districte financer detalla que "el Senat controlat pels republicans va donar el dimarts el seu primer pas cap al desmantellament de la Llei d'assistència assequible del 2010, introduint legislació que estableix una línia de temps per a revocar i reformar gran part de la llei sanitària del president Obama". Els republicans sempre van dir que aquesta era una de les seves principals prioritats. Ara, tan sols un dia després de prendre possessió del càrrec, els senadors han passat a l'ofensiva.

Des de la City de Londres, el Financial Times recull aquest dimecres que, després de l'amenaça de Trump, Ford ha cancel·lat una inversió a Mèxic i s'instal·larà a Michigan. Sobre això, el diari econòmic britànic indica que "Ford ha cancel·lat els plans de 1.600 milions de dòlars per a una planta mexicana i s'ha compromès a fer els futurs cotxes elèctrics i autoconduïts a Michigan, arran de les amenaces de Donald Trump d'imposar aranzels punitius sobre els seus plans de traslladar la fabricació al sud de la frontera". La companyia va dir el dimarts que les advertències de Trump van influenciar la seva decisió.

Des de França, Le Monde es desplaça avui fins al Regne Unit, des d'on assegura que els "expatriats" són "ostatges del Brexit". El diari parisenc assenyala que "la sort dels 3 milions de ciutadans de països europeus que viuen i treballen a l'altra banda del canal de la Mànega està en el cor de les negociacions sobre el Brexit". Mentre el govern britànic ho posa en el centre de les conversacions, Brussel·les rebutja entrar a discutir aquesta qüestió amb els britànics fins que no sigui invocat l'article 50, que és el que posarà inici al procés de sortida de la Unió Europea. Actualment viuen uns 300.000 francesos a la Gran Bretanya.

A Colòmbia, El Tiempo analitza aquest dimecres "les claus del projecte de justícia especial per a la pau". En aquest sentit, el diari editat a Bogotà precisa que "el projecte de llei que crea la Jurisdicció Especial per a la Pau (JEP), el qual es començarà a tramitar al Congrés en dues setmanes, determina, entre altres coses, que les seves sancions no inhabilitaran la participació política, que aquesta justícia podrà revisar decisions de la Procuradoria i Contraloria, que no hi haurà extradició per als qui estiguin en ella i que l'Estat garantirà la reparació de les víctimes".

Finalment, a Veneçuela, El Nacional denuncia en la seva portada d'avui que "10.500 nens van morir en hospitals el 2016". En aquesta línia, el diari editat a Caracas explica que, segons la Red Defendamos la Epidemiología, "la mortalitat en nens menors d'un any va ascendir a 18,6 difunts per 1.000 nascuts vius, quan el 2013 era de 14,7, un retrocés de 19 anys en les estadístiques de salut pública". Segons l'exministre de Sanitat José Félix Oletta, "els indicadors mostren un retrocés en els Objectius del Mil·lenni i del Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.