A la premsa internacional: Els ulls del món miren Istanbul

L'atemptat a Istanbul és la notícia protagonista del dia en tots els rotatius internacionals. En la nit de cap d'any, una discoteca ubicada a la capital de Turquia va patir un atemptat que va causar, almenys, trenta-nou morts. Un home armat va crivellar els assistents causant el terror. Els principals líders polítics europeus ja han condemnat aquesta massacre. Tot apunta a l'ISIS com a responsable d'aquesta tragèdia. Els diaris internacionals destaquen que Turquia ha estat el país que més ha patit el terrorisme islàmic durant el darrer any. La situació és d'extrema urgència i malgrat el missatge unànime dels principals països europeus contra el terrorisme, la solució d'aquest conflicte encara es percep llunyana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="4153,4154,4155,4156,4158,4159"]

Al Regne Unit, una mesura impulsada per l'ex-primer ministre David Cameron és qüestionada pels professionals implicats i per molts polítics. L'any 2014, Cameron aplicava l'obertura de les consultes mèdiques durant tots els dies de la setmana en el conegut com a 'Seven day Plan'. Segons els metges, tot i estar obligats darrerament a obrir les consultes tots els dies de la setmana, la demanda dels usuaris és escassa i no compensa aquesta mesura, malgrat les subvencions llançades per poder consolidar-la. L'atemptat d'Istanbul també forma part de la coberta de The Guardian. L'autor de les fins ara trenta-nou morts continua sense ser capturat. Els primers ministres europeus llancen un missatge unànime de condemna i de fermesa contra el terrorisme.

La principal notícia de portada de l'alemany Frankfurter Allgemeine també fa referència a l'atemptat d'Istanbul. Un dels columnistes d'aquest diari lamenta el trist protagonisme de Turquia, el país on més atemptats s'han produït durant els darrers mesos, i condemna la política de Recep Tayyip Erdogan, president del país, en matèria antiterrorista. Segons un opinador, Erdogan va heretar una situació estable de Turquia que ha derivat en una "inestabilitat" per haver-se submergit en conflictes com el de Síria, el d'Iraq o la seua guerra contra el poble kurd.

Des de França, Le Figaro també fa referència a la tragèdia de Turquia i esmenta la situació del país com a diana principal de l'ISIS i dels grups independentistes kurds. Destaca que "Turquia ha començat 2017 com va acabar 2016". L'editorial del diari, signat pel seu director, felicita l'any nou lamentant també els fets d'Istanbul i recordant el 2016 com un any "dolent" per a França, degut a la conjuntura política i als atemptats patits al país. Una conjuntura que cal "capgirar". L'atur, el nivell d'educació a les escoles i la lluita contra el terrorisme són els temes que més preocupen els francesos, segons el director d'aquest diari, i qüestiona com solucionarà aquestes qüestions el proper president francès. La primera volta de les eleccions se celebrarà el mes d'abril.

Corriere della Sera també ret homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Istanbul. El periòdic italià compara de forma inevitable aquesta discoteca amb la francesa Bataclan, que va patir un atemptat similar fa ara un any. A la foto, una persona deixa flors a la porta de la discoteca. "La tragèdia dels joves a la discoteca" és el titular d'aquesta notícia, que també destaca un grup d'italians que es van salvar "dels trets i del pànic".

A l'altra part del món, The New York Times destaca en portada un balanç sobre la presidència de Barack Obama, a pocs dies que deixe de ser president dels Estats Units d'Amèrica. El balanç es fa, concretament, sobre l'afer d'Afganistan i com la presència dels EUA en aquest país asiàtic ha afectat Obama. Després d'una intervenció del seu predecessor, George W. Bush, poc popular, el president demòcrata va accedir-hi anunciant una presència més curta de l'exèrcit nord-americà. La guerra, però, s'ha anat allargant, com també ha anat augmentant el nombre de baixes mortals i el conflicte s'ha convertit en un mal de cap per a Obama durant els seus vuit anys com a president. El principal argument d'Obama és la dificultat que implica "voler transformar un país sencer". Aquesta intenció, però, no ha beneficiat la seua popularitat i Obama serà més recordat com el president que no va resoldre el conflicte d'Afganistan.

La principal foto de portada del diari colombià El Tiempo també reflecteix el dolor de Turquia després de l'atemptat d'Istanbul en una discoteca quan se celebrava la festa de cap d'any. Alhora, aquest diari també destaca que durant l'any 2016, l'extorsió i el segrest han estat els delictes que més han baixat durant l'any 2016. A més, els homicidis es van reduir en un 4% en comparació al 2015. L'extorsió es va reduir en un 22% -1.200 casos menys- i el segrest en un 21%.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.