A la premsa internacional: John Kerry acusa Israel de sabotejar la pau

Israel està sabotejant la pau a l'Orient Mitjà. Així ho ha assegurat el secretari d'Estat dels Estats Units John Kerry. Com recull The New York Times, Kerry va parlar "amb una claredat i una duresa gairebé mai escoltades dels diplomàtics nord-americans quan es parla d'un dels seus aliats més forts i propers". Per la seva part, The Washington Post destaca com va gestar-se l'abstenció nord-americana en la condemna de l'ONU a Israel. El president Obama era partidari de l'abstenció, "sempre que la mesura fos equilibrada en la seva censura del terrorisme i la violència palestina". Mentrestant, des de París, Le Monde informa sobre el ciberatac que ha patit l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), institució implicada en el conflicte a Ucraïna. La principal sospita de l'atac és un grup de hackers rus vinculat al Kremlin. Al Regne Unit, The Guardian entrevista el laborista Jeremy Corbyn, que es dirigeix a la primera ministra Theresa May: "Vostè no és Enric VIII". Critica que la mandatària no vol portar l'acord final del Brexit al Parlament. El colombià El Tiempo recull l'aprovació de la llei "per a amnistiar la majoria de les FARC", aquells guerrillers que no hagin comès delictes greus. Finalment, des de Caracas, El Nacional destaca la destrucció d'un milió de llocs de treball a l'empresa privada en un any.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="3996,3997,3994,3995,3993,3992"]

Als Estats Units, The New York Times arriba aquest dijous als quioscos informant que John Kerry "diu que Israel continua sabotejant les perspectives de pau". En aquest sentit, el diari novaiorquès explica que "el secretari d'Estat, John Kerry, va acusar el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu de frustrar la pau a l'Orient Mitjà, parlant amb una claredat i una duresa gairebé mai escoltades dels diplomàtics nord-americans quan es parla d'un dels seus aliats més forts i propers". Kerry va argumentar que Israel no podria sobreviure com a estat jueu i democràtic si no abraçava la solució dels dos estats.

Per la seva part, també als Estats Units, The Washington Post destaca que "per a Obama, l'abstenció a les Nacions Unides va ser un moviment sense risc". En aquesta línia, el diari nord-americà detalla que el 21 de desembre, quan Egipte va presentar la resolució que condemnava Israel, Obama es trobava enmig d'un sopar amb amics a Hawaii. Una trucada del seu equip de seguretat nacional va interrompre les seves vacances. "La idea havia estat circulant en el consell durant mesos, però el tempo abrupte va ser una sorpresa. Obama estava obert a l'abstenció, va dir en la trucada, sempre que la mesura fos 'equilibrada' en la seva censura del terrorisme i la violència palestina". El vicepresident Joe Biden, escèptic, va advertir de la ferotge reacció al Congrés i del mateix Israel.

A França, Le Monde obre la seva portada d'aquest dijous amb el ciberatac que ha patit l'OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa), del qual Moscou és el principal sospitós. El diari parisenc assenyala que l'OSCE "ha estat víctima d'un atac informàtic sofisticat i de gran abast" i que "els hackers s'han introduït en els ordinadors de la institució, aprofitant-se d'una falla en el programari i el sistema operatiu". Segons la intel·ligència europea, l'atac informàtic hauria estat realitzat pel grup rus APT28, "conegut pels seus vincles amb els serveis russos". L'OSCE ha jugat un gran paper en el conflicte d'Ucraïna.

Al Regne Unit, The Guardian recull les paraules del líder laborista Jeremy Corbyn a la primera ministra Theresa May: "Vostè no és Enric VIII". En una entrevista amb el diari londinenc, "Jeremy Corbyn ha acusat Theresa May de comportar-se com Enric VIII o un monarca autocràtic similar per la seva negativa a comprometre's a posar l'acord final sobre el Brexit a votació al Parlament". Corbyn diu que un acord final sobre el Brexit "ha d'arribar al Parlament" i que "ella no pot amagar-se darrere Enric VIII i els drets divins del poder dels reis". I afegeix: "La idea que en una cosa no tan important com aquesta la primera ministra utilitzaria la prerrogativa reial de passar per alt el Parlament és extraordinària. No sé d'on ve".

A Colòmbia, El Tiempo informa aquest dijous sobre l'aprovació de "la llei per a amnistiar la majoria de les FARC". El diari editat a Bogotà indica així que "la llei d'amnistia, que deixarà sense compromisos amb la justícia a la majoria dels homes de les FARC, necessitava 68 vots per a aconseguir la benedicció final en el Senat i va obtenir-ne 69". A la Cambra de Diputats, la llei d'amnistia va ser aprovada de forma més àmplia, amb 117 vots a favor i 3 en contra. El que farà aquesta llei és amnistiar aquells guerrillers que no hagin comès delictes greus. Segons el Govern, garantirà la desmobilització i el desarmament de les FARC.

Finalment, a Veneçuela, El Nacional destaca que s'han perdut un milió de llocs de treball a l'empresa privada durant el 2016. En aquest sentit, el diari editat a Caracas explica que "l'augment de la desocupació incrementarà l'economia informal que, segons l'Institut Nacional d'Estadística, ascendeix a 6,06 milions de persones", és a dir, un 43% de la població activa. Per altra banda, al sector públic, "el 31 de desembre sortiran 300.000 empleats de l'administració pública per venciment de contracte".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.