Festivern: la maduresa de l'escena valenciana

Aquest dijous arranca la primera jornada del festival de rock a Tavernes de la Valldigna (La Safor). Un esdeveniment musical que ha estat clau en la consolidació de l'escena en llengua pròpia al País Valencià junt amb el Feslloch i el concert del 25 d'abril, entre altres. L'aposta d'enguany per grups que aspiren a substituir el buit deixat per Obrint Pas i la Gossa Sorda demostra el bon moment de la música valenciana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'estoïcisme de l'escena en llengua pròpia al País Valencià ha estat formidable. A pas de formiga, però amb força valentia, va trencar-se la barrera mental de fer música en català. L'empenta de grups com ara Obrint Pas o la Gossa Sorda va guanyar la batalla al menyspreu dels governs del PP. Una marginació, però, que va ajudar a construir un sector que podia sobreviure sense les ajudes de l'administració pública.

Un exemple de les iniciatives que van impulsar l'escena ha estat el Festivern, un festival celebrat sempre els últims dies de l'any i que s'ha establert en Tavernes de la Valldigna (La Safor) després del nomadisme dels seus inicis. Pels escenaris d'aquest esdeveniment musical han passat tots els grups que, més aviat o més tard, s'han erigit com a referents de la mal etiquetada «música en valencià». I, una vegada més, la regla es compleix en el cartell d'enguany.

Tot i que els hereus d'Obrint Pas o la Gossa Sorda -Aspencat i Zoo- no faran vibrar el públic en l'edició 2016-2017, bona part dels grups que aspiren a ocupar el pòdium de l'escena seran de la partida. Auxili -que viu un moment especialment dolç i que ha elaborat el single del Festivern d'enguany-, Atupa i Herba Negra seran els principals representants del món valencià. Un símptoma de la maduresa de l'escena, ja que no necessitarà els grans referents com ara Aspencat o Zoo per tornar a omplir de gom a gom la carpa del poliesportiu de Tavernes de la Valldigna.

Amb tot, el Festivern 2016-2017 continua apostant, al seu torn, per altres bandes valencianes que canten en castellà com ara La Raíz i los Chikos del Maíz -que s'acomiaden en el festival-. I també per donar cabuda a grups provinents de Catalunya. Si en altres ocasions Els Catarres, La Pegatina i Txarango han ocupat aquest lloc, enguany serà el torn del reagge de Pirats Sound Sistema.

L'edició d'enguany, a més a més, redobla la presència internacional. Els italians Train To Roots repeteixen actuació i Talco, que va participar fa dos anys, aterra, de nou, al festival d'hivern més destacat del País Valencià. PlanB, Itaca Band, Mafalda, la Trocamba Matanusca, Voltor, Inèrcia o les veus de Xavi Sarrià, Feliu Ventura i El Petit de ca l'Eril seran altres dels grans protagonistes del festival que comença a conquerir de música les comarques centrals aquest dijous i que allargarà la seua vida fins ben entrada la matinada del primer dia de l'any.

Més que música

Com sol ser habitual a molts festivals, com ara el Deleste, el Festivern no només oferirà música. La gastronomia -amb el concurs de paelles i les rutes pel poble-, els esports -amb els campionats de futbol o pilota valenciana- i les tradicions -amb una entradeta de Moros i Cristians- també hi estaran presents. Un continu creixement d'un festival que és símptoma de la maduresa d'una escena que sobreviu, de moment, al cop de la retirada dels seus dos grups més emblemàtics.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.