L'esperat retorn en penombra de Jaume Cabré

Les editorials Proa i Destino han anunciat aquest matí la publicació simultània el 5 d'abril de l'any vinent, en català i castellà, de 'Quan arriba la penombra', el retorn a la narrativa de ficció de Jaume Cabré sis anys després del monumental impacte crític i de públic de 'Jo confesso', l'obra mestra fins ara de l'escriptor barceloní. El llançament del nou volum de Cabré aspira a ser el gran esdeveniment literari del proper 2017.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La sensacional història del personatge d'Adrià Ardèvol i d'un violí, contingudes en Jo confesso (2011), l'obra magna fins ara de Jaume Cabré (Barcelona, 1947), una novel·la de temàtica atractiva i polièdrica cosida amb un aclaparador domini de la tècnica narrativa, amb indubtables pinzellades d'innovació, situà el seu autor com un referent literari europeu de primera magnitud.

Aquell llibre superà els 100.000 exemplars venuts, fou traduït a una trentena de llengües, acumulà els principals premis a casa nostra i alguns d'internacionals i féu de Cabré, qui ja havia obtingut un èxit més que rotund amb Les veus del Pamano (2004), en el novel·lista viu més important en llengua catalana. Un dels pocs escriptors contemporanis que ha sabut conjuminar excel·lència literària i penetració en públics extensos i diversos.

Així les coses, l'anunci de la publicació d'una nova obra narrativa (l'any 2015 va publicar l'assaig literari Les incerteses, també en Proa), s'ha convertit en una de les notícies culturals d'aquest final del 2016 i assenyala Quan arriba la penombra com un dels llançaments literaris més importants, si no el més important, del proper any 2017.

Allò sorprenent, tractant-se d'un autor que havia sobresortit poderosament com a escriptor de novel·la -o precisament per això- és que el seu nou llibre és un recull de relats. Històries, segons la nota editorial, "tocades per la foscor i per la ràbia, però també per la ironia, la fantasia i el joc". En aquesta nova galeria de personatges hi trobarem un nen rebel·lat contra el mestre, un escriptor que amenaça el seu editor amb una novel·la inquietant o un ancià que torna als escenaris de guerra que va viure, entre més.

Jaume Cabré és Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Creu de Sant Jordi, Prix Ulysse al conjunt de l'obra o premi Jaume Fuster dels Escriptors Catalans a la seua trajectòria, per citar alguns dels seus guardons més importants. A més de les obres citades, Senyoria, L'ombra de l'eunuc o Viatge d'hivern són altre novel·les ben notables d'aquest autor cabdal de la literatura catalana i europea actuals.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.