El calendari del nou partit polític dels 'comuns'

A finals de gener donaran el tret de sortida al procés de participació, que conclourà a la primavera amb la constitució del nou subjecte polític. Membres dels diversos partits i acadèmics en formen el grup impulsor.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els 'comuns' ja comencen a construir el seu nou espai polític, el que s'acabarà convertint en el seu partit. Aquest dilluns va reunir-se el seu grup impulsor, format per militants dels diversos partits que l'integraran (BeC, Podem, ICV, EUiA i Equo) i per independents. Des de representants polítics com Xavier Domènech o Gerardo Pisarello, fins a acadèmics com la historiadora Paola Lo Cascio o el catedràtic en Ciència Política Joan Subirats. Aquest dimarts ja han llançat públicament la seva pàgina web.

Sota el lema 'Un país en comú', aquesta pàgina web serà la que acabi acollint el procés de participació online. Per ara, en aquest espai s'hi pot trobar el manifest 'Crida per guanyar un país en comú', així com la llista de suports inicials i un formulari per incriure's al procés participatiu. En aquesta pàgina web també s'hi avançaran els detalls sobre aquest procés abans que comenci.

"Catalunya necessita un espai polític, que ajudi a crear un nou bloc històric del canvi, per a una nova època. L'hegemonia conservadora agonitza assetjada per casos de corrupció i per la mobilització ciutadana contra la política de retallades", asseguren en el seu manifest. I afegeixen: "És l'hora de construir un nou espai polític per a totes les catalanes i els catalans, una proposta guanyadora i de majories. Perquè no volem només guanyar unes eleccions, venim a guanyar un país".

Abans de poder guanyar eleccions i països, però, hauran de completar el seu procés de constitució, que arrencarà oficialment el 21 de gener del 2017. Serà en un acte públic, obert a tota la ciutadania, que servirà per a presentar el seu projecte i els seus objectius, i per a donar el tret de sortida al procés participatiu.

A finals d'aquell mes també veurà la llum la plataforma de participació online, on s'hi publicaran els anomenats "textos zero". Aquests documents giraran al voltant dels sis eixos temàtics preestablerts, com ara la construcció d'un "nou model econòmic i ecològic", el dret a decidir o la "feminització de la política". A partir d'aquests textos s'obrirà el debat del nou espai polític, que serà online i al territori.

Justament a partir de febrer, els quatre caps de setmana d'aquell mes, s'organitzaran tallers a diferents punts del territori per a debatre aquests documents temàtics. A finals d'aquell mes es tancarà el procés de participació online. Llavors el grup impulsor revisarà tot el que s'hagi recollit, al territori i online, i s'elaboraran textos de síntesi, que seran publicats el mes de març.

Finalment, en una data encara per determinar entre finals de març i principis d'abril, se celebrarà l'assemblea constituent del nou subjecte polític. En aquesta assemblea es debatran i validaran els resultats del procés de participació i s'establiran els objectius polítics i el model de país del nou partit dels 'comuns'.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.