Normalitat institucional entre Catalunya i les Illes

La presidenta balear Francina Armengol s'ha reunit a Barcelona amb el seu homòleg català Carles Puigdemont, amb qui després ha presidit la junta rectora de l'Institut Ramon Llull.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les relacions institucionals entre Catalunya i les Illes són més bones que mai. Després que el passat mes de maig el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunís a Palma amb la seva homòloga balear Francina Armengol, aquesta li ha tornat la visita aquest dijous a Barcelona. Tots dos dirigents, que s'han trobat al Palau de la Generalitat de Catalunya, han valorat positivament la trobada.

Francina Armengol ha posat de manifest la "bona sintonia amb el Govern català en aquells temes que ens són propis i comuns i que lluitem junts per defensar millor els interessos dels ciutadans dels territoris que representem". En aquest sentit, la presidenta balear ha agraït al seu homòleg "les facilitats que ens dóna" per a treballar plegats, una "bona relació institucional" que ja dóna "fruits concrets".

Per la seva part, Carles Puigdemont ha declarat que, "per circumstàncies del passat", els governs català i balear no havien pogut treballar de manera "tan intensa i fraternal" com ho han fet en aquests últims mesos. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha recordat la constitució de tres grups de treball en l'àmbit econòmic i d'hisenda, que van avançant.

El retorn a l'Institut Ramon Llull

Després de la roda de premsa conjunta de Puigdemont i Armengol, tots dos presidents han encapçalat la reunió de la junta rectora de l'Institut Ramon Llull (IRL). El passat mes de maig, amb motiu de la visita de Puigdemont a Palma, tots dos governs van signar un conveni per a la reincorporació de les Illes al consorci de difusió de la llengua i la cultura catalanes.

En la reunió de la junta rectora, a banda de Carles Puigdemont i Francina Armengol, també hi han estat presents el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, la consellera balear de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni, i el director de l'IRL, Manuel Forcano.

Resoldre el problema català des de la política

“Existeix una situació de conflicte amb Catalunya que és polític i que s’ha d’abordar des de la política i el diàleg”, ha afirmat Francina Armengol. Segons la presidenta balear, “un cop ben fet el diagnòstic, cal buscar les solucions conjuntament, el Govern central i el català”. En aquest sentit, ha demanat a Mariano Rajoy que faci una aposta per la “política”.

Armengol, que ha recordat que és “federalista”, ha mostrat les seves discrepàncies amb Puigdemont sobre la conferència de presidents autonòmics: a diferència del president català, la presidenta balear creu que cal participar-hi per a defensar la posició compartida. “Jo hi seré, i m’agradaria que Puigdemont hi fos, però respecto els seus plantejaments”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.