Una avinguda per Marco Miranda

Esquerra Republicana i Esquerra Unida de València reclamen a Ribó que dedique una avinguda a Vicent Marco Miranda, primer alcalde republicà de la ciutat i destacat valencianista.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Rosa Albert, coordinadora d’Esquerra Unida de València ciutat, i Francesc Galiano, president d’Esquerra Republicana de València, han presentat conjuntament a l’Ajuntament de València una petició perquè la ciutat dedique una avinguda a Vicente Marco Miranda, qui fóra primer alcalde de la ciutat durant la República, a més d'un dels impulsors de la campanya a favor d'aprovar un estatut d'autonomia per al País Valencià. Des d'aquests dos partits consideren que dedicar-li una avinguda seria «un acte de justícia» envers «la llarga trajectòria cívica i política» de Marco Miranda.

Nascut a Castelló de la Plana l'any 1880, però criat a la veïna Borriana (Plana Baixa), Marco Miranda es va traslladar a València amb 25 anys per treballar al diari El Pueblo, altaveu del republicanisme propugnat per Blasco Ibáñez. A la redacció d'aquest periòdic va intensificar l'influx blasquista que, poc temps després, va convertir en militància política a través de les files del Partit d'Unió Republicana i Autonomista, el PURA. L'any 1912, Marco Miranda es convertí en regidor.

L'abril de 1931, al poc d'haver-se proclamat la II República, Marco Miranda es convertia en alcalde accidental de València. Ho feia, a més, amb la publicació d'un ban íntegrament en català, circumstància inèdita a la ciutat, on feia una crida a la pau, l'ordre i el respecte a les persones. Tanmateix, el temps al capdavant de l'Ajuntament fou efímer, ja que només uns dies després de ser alcalde, Alejandro Lerroux el nomenà governador civil de Còrdova.

Durant els anys posteriors, però, la dretanització del PURA on havia començat a militar el menarà a abandonar-lo i a aproximar-se, cada volta més, al valencianisme polític que va covant-se al caliu de la II República. El juliol de 1934, Marco Miranda, junt a altres figures com ara Juli Just, Faustí Valentí i Hèctor Altabàs, creen Esquerra Valenciana, un partit netament valencianista que aspira al reconeixement del País Valencià dins d'una Espanya federal. En certa mesura, Esquerra Valenciana aspira a ser una mena d'Esquerra Republicana de Catalunya a la valenciana.

No és d'estranyar, en aquest ordre de coses, que quan en les eleccions de 1936 Marco Miranda aconsegueix acta de diputat a Madrid, en les files del Front Popular, opte per integrar-se en el grup de la minoria d'Esquerra de Catalunya al Congrés. En els anys posteriors, al capdavant d'Esquerra Valenciana, Marco Miranda promou junt a la resta de companys la redacció d'un avantprojecte d'Estatut valencià, una idea que va ser estroncada per l'esclat de la guerra civil espanyola.

La victòria franquista va fer caure en l'oblit aquesta figura, desapareguda l'any 1946. El seu soterrar, com ha indicat Francesc Viadel en la biografia sobre Marco Miranda, va esdevindre de forma involuntària i espontània «la primera manifestació antifranquista a València des de la fi de la Guerra Civil, tot un símbol de resistència». Ara, dedicar-li una avinguda a aquesta personalitat, contribuiria a rescabalar la seua figura i avançar un pam més en la recuperació de la memòria història dels valencians.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.