El mapa de la impunitat franquista

Izquierda Unida llança un portal web que visualitza els monuments franquistes que encara existeixen arreu de tot l'Estat espanyol. Una eina participativa, en la qual cada persona pot aportar la seua denúncia per incloure-la al mapa. «Es tracta de visibilitzar de forma molt visual l'existència de símbols feixistes», afirma Esther Barceló, secretaria de Procés Constituent i Memòria Democràtica.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El cop d'amnèsia de la transició va deixar en l'oblit milers de víctimes del franquisme soterrades en cunetes. I també va mirar cap a un altre costat amb els símbols de la dictadura que poblaven places i carrers de molts municipis de l'Estat espanyol. «Una vergonya democràtica», en paraules de la secretària de Procés Constituent i Memòria Democràtica d'Izquierda Unida, Esther López, que la formació esquerrana vol posar de manifest.

Per tal de visibilitzar aquest «dèficit democràtic», Izquierda Unida ha llançat la web Haciendomemoria.org. Es tracta d'un mapa interactiu que utilitza l'aplicació de Google View per tal de mostrar en quines parts de l'Estat espanyol hi ha símbols franquistes. Un mapa de carrers i monuments que haurien d'haver sigut retirats per l'entrada en vigor de la llei de memòria històrica del 2007, aprovada a la primera legislatura del socialista José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant del Govern espanyol.

«Que la llei no contemplara sancions va deixar a opinió del governant de torn retirar o no aquests símbols que exalten el franquisme. Nosaltres pretenem amb aquesta iniciativa denunciar la impunitat que encara hi ha a l'Estat», afirma López a EL TEMPS. «Aquesta ferramenta té un impacte visual molt destacat. I pot ser més efectiva que una altra», afegeix.

Aquest mapa, segons narra l'ex-diputada a les Corts Valencianes i ara cap de gabinet del regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Madrid, va sorgir producte de la fàbrica d'idees de comunicació d'Izquierda Unida. «Després de l'èxit amb la campanya per les xarxes el 20N, se'ns va acudir aquesta proposta i van posar-ho en marxa», explica.

Al portal web, de fet, la presència de símbols al País Valencià és força destacada. «Encara estem rebent peticions de gent que vol participar, però aquestes s'han de comprovar i com està fet des de treball militant no s'incorporen amb tanta agilitat. Crec que hi haurà una igualtat en presència de símbols entre tots els territoris de l'Estat, però, sense dubte, el País Valencià comptarà amb un bon grapat, desgraciadament», indica.

«La iniciativa pot servir d'ajuda per a localitzar totes les insígnies franquistes. I amb la nova llei de memòria democràtica del Govern valencià, de la qual estem ben orgullosos perquè recull bon part del treball que vam fer a Esquera Unida, pot sancionar-se aquells que es neguen a retirar-los. Un fet molt positiu», remata López. Els vestigis del franquisme, al descobert.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.