Resposta al 155

"És el pitjor atac contra les institucions catalanes des de Franco"

El president català ha comparat l'actitud del Govern Rajoy amb Franco i demana una sessió parlamentària per "debatre" la situació actual.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Vuit hores després de la compareixença de Rajoy anunciant l'acord per activar l'article 155 de la Constitució -a l'espera que passe pel Senat-, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha respost a aquesta actitud amb una duresa previsible.

El context estava condicionat per la manifestació viscuda aquesta vesprada als carrers de Barcelona. 450.000 persones s'han concentrat al passeig de Gràcia en una mobilització que havia de servir per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Finalment, en la protesta també hi havia present l'anunci del govern espanyol, previsible però proclamat després del consell extraordinari de ministres celebrat al matí.

A l'ordre de prendre les institucions governamentas catalanes, que seran dirigides -segons ha dit Rajoy- pels ministeris espanyols corresponents, Puigdemont ha respost amb força. "El consell de ministres ha tancat amb un cop la porta a la voluntat dels catalans. Aquest és el pitjor atac als drets de Catalunya des dels decrets de Franco, quan va abolir la Generalitat".

La decisió del Govern Rajoy, que compta també amb el suport del PSOE i de Ciutadans, significa que els partits que no arriben a representar el 40% dels escons del Parlament català aprovaran la solució de dissoldre'l per convocar eleccions. Per això, Carles Puigdemont ha denunciat que "allò que els catalans decideixen a les urnes, el Govern espanyol -esmentat també els partits que aproven aquesta decisió- ho cancel·len als despatxos". "Rajoy ha nomenat un directori per teledirigir el Govern de Catalunya des de Madrid".

El president també ha fet un gest a la història de Catalunya, assegurant que "la idea hegemònica del país sempre ha estat la mateixa, des del regionalisme del segle XX al sobiranisme del XXI. Cap decisió de cap govern esobrrarà aquest fet".

Tot ha girat, efectivament, al voltant de la decisió de prendre les institucions catalanes des del Govern espanyol. Una presa que mai no s'ha fet després d'un exercici electoral, sinó d'una decisió unilateral recolzada en una llei feta a mida. Puigdemont ha resumit aquest fet explicant que "el que tenim ens ho hem guanyat amb la força de la democràcia. Això és incompatible amb l'Estat de dret".

També ha recordat l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, fet que no ha esmentat Rajoy en cap moment durant la intervenció del matí. Per posar fre a aquest "propòsit liquidador", "ens hem de conjurar de manera cívica i amb dignitat".

Finalment, Puigdemont ha demanat al Parlament una convocatòria per "debatre i decidir sobre la situació actual". Unes paraules que conviden a pensar en una propera declaració d'independència. No se sap, però, si el Govern espanyol farà ús de la possibilitat d'impedir aquest ple, donat que durant el matí Rajoy ha parlat de la possibilitat d'impedir sessions d'aquesta mena al Parlament català".

Com calia esperar, les posicions es mantenen fixes a l'espera d'un altre pas endavant. El del Govern espanyol serà prendre les institucions catalanes després d'uns tràmits que s'acceleraran amb clara intencionalitat. El de la Generalitat de Catalunya, el de proclamar la independència amb el suport dels dos milions de votants que així ho triaren l'1 d'octubre i amb la negativa del Govern espanyol de seure a negociar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.