Anticorrupció tensiona el Govern balear

La història dels contractes fets per tres conselleries del Govern a empreses del seu antic cap de campanya electoral durant les eleccions de 2015 es complica. La Fiscalia Anticorrupció ha obert diligències per aquestes adjudicacions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El terratrèmol polític iniciat a les Illes balears el divendres passat continua. La dimissió de la consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern balear, Ruth Mateu, de Més per Menorca, no ha aturat l'escàndol publicat pel Diario de Mallorca. En síntesi, des de totes les conselleries liderades per Més -exceptuant la de Serveis Socials, liderada per Fina Santiago- es feren un seguit de contractes sense concurs públic que afavorien el seu cap de campanya electoral, Jaume Garau. La xifra derivada d'aquests contractes suma 155.000 euros.

Aquest dimarts, durant la sessió plenària del Parlament balear, s'ha conegut l'obertura de diligències sobre aquesta qüestió. La Fiscalia Anticorrupció feia pública una nota en la qual alertava haver "iniciat d'ofici unes diligències d'investigació penal per l'esclariment dels fets relatius als contractes celebrats entre l'Administració pública, don Jaume Garau i empreses del seu entorn per si fossin constitutives de delicte".

Aquestes investigacions a càrrec del ministeri públic afecten tres conselleries. Els titulars d'aquestes són Vicenç Vidal, que encapçala Agricultura; Bien Barceló, president de Turisme i vicepresident del Govern; i Ruth Mateu, dirigent de Transparència i Cultura fins el divendres passat, quan fou forçada a dimitir. Així mateix, també s'hi implica l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, que es troba sota la responsabilitat del primer tinent de batlle, Antoni Noguera, qui serà també alcalde des del mes de juny, d'acord amb la previsió del pacte de 2015. Tots els objectius de les diligències fiscals apunten sobre Més per Mallorca, i més concretament sobre el Partit Socialista de Mallorca -PSM-, ja que la consellera desvinculada d'aquests afers, Fina Santiago, no és del partit nacionalista sinó del segon partit de la coalició, Iniciativa Verds. També cal exceptuar-ne Ruth Mateu, que forma part de Més per Menorca.

Els nervis per aquest episodi es podia palpar amb facilitat aquest dimarts al Parlament illenc. La tensió entre els càrrecs del PSIB i de Més és evident. Els socialistes reclamen els seus socis acabar amb aquesta història. Per la seva banda, els econacionalistes insisteixen que les responsabilitats polítiques ja estan assumides, pel que no hi haurà més dimissions, segons asseguren. L'oposició, però, demana els caps de Vicenç Vidal i de Barceló. Tot això, afegit al coneixement públic sobre l'obertura de les diligències fiscals, ha augmentat encara més la pressió sobre Més per Mallorca.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.