Així operaven a Frankfurt els espies de la CIA

Wikileaks ha publicat milers de documents relacionats amb les tècniques de vigilància a nivell mundial de la CIA i on també es parla d’una eina per transformar televisors intel·ligents en poderoses eines d’espionatge. Els documents indiquen que part de l’espionatge de l’agència d’intel·ligència podria realitzar-se des de Frankfurt.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La plataforma de denúncia Wikileaks ha publicat nou material que sembla aportar una nova aproximació a les pràctiques d’espionatge de la CIA. Poc després de les dues del migdia Hora Central Europea, s’han fet públics 8.761 documents i arxius en relació a la infiltració sistemàtica a ordinadors per part de la CIA.

Segons un comunicat de premsa de Wikileaks, la magnitud de l’arxiu ha sigut batejat com Vault 7 per la pròpia organització, i ofereix una visió general de l’arsenal secret de pirateria de la CIA que inclou virus, troians, software maliciós i l’explotació de les debilitats sistèmiques conegudes de manera col·loquial com a Zero Day Exploits (Proesa del Dia Zero). Els documents indiquen que aquestes eines permeten a la CIA piratejar l’iPhone d’Apple, dispositius Android de Google, ordinadors Windows i fins i tot televisors.

El material publicat per Wikileaks és d’una font anònima. Segons la plataforma el material ha estat circulant entre antics pirates informàtics i contractistes, que és la manera com va trobar el seu camí cap a la plataforma de denúncia. Segons un comunicat de Wikileaks, la font espera que la publicació dels documents obrirà un debat sobre com l’ús d’armes cibernètiques pot ser democràticament legitimat i controlat. Wikileaks afirma haver passat mesos revisant els documents. A diferència de filtracions anteriors, Wikileaks ha editat i redactat parts dels documents abans de la seva publicació.

Actius en Frankfurt

Wikileaks diu que la CIA té el seu propi departament de guerra cibernètica i que al voltant de 200 experts d’aquest departament poden infiltrar-se a ordinadors d’arreu del món utilitzant eines específicament dissenyades per a robar informació. Els pirates de la CIA treballen a la seu central en Langley, Virgínia, afirma Wikileaks, però afegeix que l’agència manté al menys una base fora dels Estats Units.

Els documents indiquen que els pirates de la CIA també es troben actius al Consolat General dels EUA en Frankfurt, Alemanya, el consolat americà més gran del món. Segons documents de Wikileaks, el recinte del consolat alberga les instal·lacions d’informació confidencial compartimentada (SCIF), un edifici on només poden accedir agents de la CIA i oficials d’altres agències d’intel·ligència d’Estats Units. Aquest espies digitals treballen, aparentment de manera independent els uns dels altres per a mantenir la confidencialitat.

Instal·lacions de la CIA a Langley, Virginia//Getty Images.

Als documents hi ha aparents referències a viatges que aquests pirates de la CIA haurien fet a Frankfurt i van acompanyats de cert humor: “Vola amb Lufthansa: L’alcohol és gratis, així que disfruteu (amb moderació)” s’hi pot llegir a un dels documents. També hi ha consells per assegurar la privacitat als hotels recomanats: “No deixeu cap aparell electrònic o informació confidencial desatesos a l’habitació (paranoia, sí, però millor prevenir que curar)”.

Una de les eines descrites als documents, amb el nom Weeping Angel (Àngel plorós), està especialment dissenyada per piratejar televisors intel·ligents Samsung F8000-Series. D’acord amb el document, agents de la CIA poden fer creure als propietaris dels televisors que han estat apagades mentre ells continuarien tenint accés al micròfon i càmera de la televisió per motius de vigilància.

Crítica d’Snowden

En termes més generals, els documents indiquen que la CIA no vol deixar la vigilància del ciberespai només en mans de l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) que disposa d’una vasta col·lecció d’armes d’espionatge. Wikileaks informa al seu comunicat que la CIA ha desenvolupat, en efecte, la seva “pròpia NSA”.

Edward Snowden.

Fa gairebé dos anys que qui era el cap de la CIA John Brennan anunciava: Hem de focalitzar les nostres activitats i operacions en el camp digital al centre mateix de tots els esforços de les nostres missions. Al seu anunci, va dir que la CIA doblaria els seus esforços a Internet. Poc després es va revelar que la CIA intentava espiar iPhones i iPads. Els nous documents que acaben de veure la llum inclouen molts més detalls.

Editar i redactar els documents abans de la seva publicació ha canviat l’antiga pràctica editorial de Wikileaks de publicar els documents tal com els havien rebut. Aquesta vegada han esborrat els noms, adreces de correu electrònic i l’IP dels ordinadors fets servir pels agents de la CIA. L’any passat Wikileaks va ser durament criticada per no haver fet el mateix en altres filtracions anteriors. Ni més ni menys que l’antic empleat de la NSA Edward Snowden, qui també havia treballat per a la CIA, havia demanat que Wikileaks redactés els documents i els arxius abans de la seva publicació.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.