Cultura
Presentació del logotip del pla amb Puig i Marzà en la primera filera.
Presentació del logotip del pla amb Puig i Marzà en la primera filera.
El pla de foment de la lectura arrenca amb un logo i 250.000 euros
Xavier Aliaga 12/01/2016
El pla valencià de foment de la lectura ha arrencat aquest matí amb un acte, a la Biblioteca de València, amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i del conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà. Més que una presentació, ha estat la posada en escena solemne d'un "projecte de País", segons Puig, però encara per definir entre administració i els agents implicats. Sobre la taula, de moment, les línies mestres marcades abans de les eleccions per la Fundació Full, 250.000 euros de dotació i un logotip.

A l mes de novembre de 2015, l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València presentaven el "Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2015-2020", un document elaborat per la Fundació pel Llibre i la Lectura (Full) amb línies genèriques d'actuació que pretenia marcar el pas en aquest àmbit del futur govern de la Generalitat. Abans dels comicis, els partits es comprometeren a treballar en aquesta direcció.

Sis mesos després, la Generalitat, al més alt nivell, amb la presència del president, Ximo Puig, i del titular de la conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han apadrinat la posada en marxa del pla amb un acte gairebé multitudinari i una audiència formada per editors, llibreters, escriptors, bibliotecaris, docents i altres actors del món del llibre. La iniciativa, amb tot, és encara a les beceroles: tant l'Administració com agents implicats han de definir al llarg dels propers cinc anys les actuacions a realitzar.

De moment, per arrencar, aquest 2016 hi ha 250.000 euros de consignació pressupostària per a la Fundació Full. I també s'ha dissenyat un logotip, explicat durant l'acte, que servirà per vehicular la imatge del pla: una composició senzilla i cromàticament versàtil amb la paraula "llegim" repetida tres vegades. La celebració a València del II Simposi sobre la lectura, el llibre, les biblioteques i l'escola, els dies 14 i 15 de gener, amb ponències d'experts i grups de discussió, servirà, això sí, per començar a bastir el cos teòric i pràctic del projecte.

"Un projecte de país"
Sense concrecions que oferir, la trobada, presentada per la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, esdevingué una demostració simbòlica de la bona voluntat del Consell adornada amb un seguit de declaracions i cites sobre la importància de la lectura. Per solemnitzar la necessitat del pla, es posaren sobre la taula els baixos índex de lectura al País Valencià. El president de Full, Jesús Figuerola, recordà un 56,8% de la població valenciana es declara lectura, enfront del 59,1% a Espanya i el 71% a Europa. En el cas de la lectura en llengua pròpia, les dades són més alarmants: sols un 2% dels valencians confessen que el darrer llibre comprat és en català, segons les dades de la Federación de Gremios de Editores de España, per darrere dels navarresos i els llibres en èuscar. Ocasionalment, un 39,5% dels lectors valencians confessen llegir en la llengua del país.

Figuerola assegurà que "s'ha fet més en aquest sis mesos que en els vint anys precedents", en referència a la inacció en aquesta matèria del PP, i agraí a la nova Administració haver-se posat en marxa. Marzà, per la seua banda, instà als agents implicats a convertir-se en constructors del pla, a participar activament en el procés. Un esperit recollit també en les paraules de Puig, que assenyalà que el pla de foment de la lectura "no és un projecte de govern; és un projecte de País" per fer front a una "emergència cultural". "Volem pa i cultura", digué Puig per cloure un acte que tingué l'emotiu testimoni d'Elena Moreno, una dona que, per les circumstàncies personals, no havia accedit a la lectura fins una edat tardana. I com això li havia canviat la vida.

comments powered by Disqus
Revista
NÚMERO 1689  |  25/10/2016
Maquis, la lluita violenta contra Franco